Thursday, March 1, 2012

Plesna haljina žutog maslačka - Sunčana Škrinjarić


Plesna haljina žutog maslačka - Sunčana Škrinjarić

Bilješke o piscu:
Sunčana Škrinjarić rođena je 1931. godine u Zagrebu. Diplomirala je hrvatski jezik na Pedagoškoj akademiji. Radila je kao službenica, glumica i novinarka te, naposljetku, kao profesionalna književnica. U književnosti se javila 1946. godine zbirkom pjesama Sunčanice. Objavila je dvadesetak knjiga pjesama i proze za djecu, od kojih su najpoznatije Kaktus bajke, Ljeto u modrom kaputu, Pisac i princeza, Čudesna šuma i Dva smijeha. Najmlađima je namijenila slikovnice Plesna haljina žutog maslačka, Tri jabuke s bakinog ormara, Zimska bajka i druge. Od dramskih tekstova ističu se igrokazi Bajka o maslačku, Slon u gradu i Ludi lampion, koji su izvedeni u Zagrebu i Uppsalli, te radio-drame za djecu i mladež Zeleni šešir, Čovjek koji je postao gljiva i druge. Svijet Sunčane Škrinjarić mogli bismo označiti poetskom bajkom, u kojoj slobodno djeluju ljudi, stvari i pojave. Svijet je to kojemu je granice (ili bezgraničnost) odredila pjesnička mašta, a pokrenula drevna mudrost bajki. Spisateljica je dobila književnu nagradu: “Grigor Vitez” 1970.,1978. i 1983. godine, a 1981. nagradu “Ivana Brlić-Mažuranić”. Njezina knjiga Ulica predaka predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi “Mir sloboda i tolerancija” u Münchenu. Piše prozu za odrasle: Kazališna kavana, Jogging u nebo, Pasji put, Čarobni prosjak i dr.

Prema njezinu romanu i scenariju snimljen je prvi hrvatski dugometražni crtani film Čudesna šuma. Knjige su joj prevedene na litvanski, mađarski, slovenski i druge jezike.

Godine 1999. nominirana je za najveću svjetsku nagradu u području dječje i omladinske književnost “Hans Christian Andersen” za 2000. godinu, poznatu kao “Mali Nobel”.

Ideja:
Ni najtvrđe srce ne može izdržati a da se ne smiluje kad je netko tužan i žalostan.

Kratki sadržaj:
Svake godine sprema se svečani ples cvijeća. Na taj ples želio je ići i izgaženi žuti maslačak. Plakao je i bio tužan i žalostan jer nije imao novu haljinicu. Čula je to stara bubamara i sazvala sve kukce. Nitko mu nije mogao pomoći. Sažalio mu se stari pauk koji je osjetio da će umrijeti. On nikome nikada nije napravio dobro, već samo zlo. Kad je maslačak zaspao, pauk je sam sebi obećao da će mu izatkati najljepšu, nježnu, prozračnu, providnu, laganu haljinicu od najdivnije pređe. Ujutro kad je pauk poklonio haljinicu malom žutom maslačku, maslačak je umro radostan s osmjehom. Maslačak je otišao na ples i bio je najljepši. Svi su s njim plesali i divili se njegovoj haljinici. Drugi dan neki nestašni dječak puhnuo je u njegovu prozračnu haljinicu. Druge godine na livadi se pojavilo puno malih maslačaka.

Sadržaj:
Jedan je žut maslačak plakao kao ljuta godina, kao neutješna djevojka, kao netko tko je do krajnosti nesretan, kao netko tko je posve očajan. Zašto? Zato što svake godine cvijeće priređuje ples, raskošan bal na kojem se cijele noći cvjetovi nadmeću svojom ljepotom i ljepotom svoje odjeće.

A maslačak, sa svojim neuglednim žutim cvijetom, odjećom od jadnih listova divljega radića, nevelika stasa, podrijetlom iz jarka pokraj ceste, uspoređivao je sebe s blistavim izgledom ostalih plesača. Ronio je mlječikaste suze: njegov se izgled nije mogao ni usporediti s krasotom ruže niti s njezinim nježno rasklopljenim laticama niti zavodljivim mirisom; niti s plavkastom potočnicom, niti s jednostavnom otmjenošću ljubičice, niti s visibabom u bijeloj vilinskoj haljini. Vitki zumbuli, neodoljive orhideje, stasiti i blještavi tulipani, raskošan lopoč, po malo ohola perunika, neodoljivo mirisan jorgovan - sve su to bile nedostižne ljepote, koje su dračasti maslačak tjerale u očaj bespomoćnosti, beznadnosti i potoke suza.

Dok su se svuda krojile i šivale prekrasne halje za plesno veselje, u seoskom jarku plakao je bijelim suzama maslačak u svojoj ružnoj zgaženoj suknji u kojoj nikako nije mogao poći na ples. Izjadao se jedinom biću koje ga je htjelo poslušati - božjoj ovčici. Premda je ona sazvala pravo savjetovanje sviju kukaca kojih se mogla dosjetiti kao mogućih savjetnika, nitko se nije uspio domisliti kako pomoći sirotomu maslačku.

Te je razgovore i jadikovke ipak čuo jedan krojač - star, ružan i samotan pauk. Bio je on osjetio da mu se približava smrt. Zato je na kraju života odlučio iskupiti se za svoja zlodjela tako da nekom učini radost, pa da mu bude lakše umrijeti. Prihvatio se pauk posla i tijekom noći satkao prekrasnu haljinu te je podario neutješnom sirotom maslačku. Haljina je bila nježna poput daha, a maslačak u njoj toliko prekrasan, da starome krojaču stade srce od ponosa i sreće kad ga je vidio u njoj, pa s tom slikom napokon umre.

Ovako skockan i neodoljiv maslačak konačno ode na ples za kojim je žudio, a vjerovao da mu je nedostupan. Tamo svi budu zadivljeni njegovom haljinom, najljepšom i najčudesnijom od sviju, u koju je stari krojač utkao svu ljubav koja je bila skrivena na dnu njegova oporog srca. Cijele je noći maslačak slušao neskriveno divljenje ostalih i pohvale svom divnom izgledu, plesao sa svima i uživao kao nikada prije ni poslije. Žuti maslačak bio je raspjevan od veselja, brbljuckao je sa svima naokolo, dozivao leptire, smijuckao se i razgovarao s bumbarima, uživao u srebrnastoj mjesečini i ostalim ljepotama oko sebe. Bio je sretan kao nikada u životu. I zaspao je sretan i potom još sanjao o toj sreći.

Sutradan je neki dječak doduše otpuhnuo paučinastu prozračnu haljinicu s maloga maslačka, ali to više nije bilo važno, jer je jedno nesretno biće već bilo usrećeno. I otada se ta priča ponavlja svake godine. Vidi se to u proljetnim jutrima, kad su prozračne maslačkove haljinice već skupljene od umora i pospanosti i kad je sva trava još posuta sitnim kapljicama znoja plesača, kao rosom.

Vrsta djela:
Bajka.

Mjesto radnje:
Na livadi u seoskom jarku.

Tema:
Tuga žutog maslačka.

Pouka:
Svatko se ponekad osjeća odbačeno i tužno, ali drugi su tu da nam pomognu.

Glavni lik:
Maslačak - obični dosadni drač, tužan, ružan, u izgaženoj suknji, zaplakan.

Sporedni likovi:
Bubamara - stara, mudra, svakog poznaje
Kukci - dosadni
Mravi - zaposleni
Krijesnice- umorne
Leptiri
Bumbari
Pčele
Cvrčci
Uholaže
Smrdljivi martin
Dječak - nestašan
Pauk - star, ružan, krvnik jadnih mušica, zloban, pakostan, pustinjak, nesretan, osamljen, oporog srca.

Opis likova:

Masalčak:
Tužan i jadan, ne bere se po livadama, ne prodaje se po trgovinama, ne miriše lijepo, vrtlari ga ne vole, a ljudi za njega kažu "obični dosadni drač".

Pauk-krojač:
Vrlo ružan, nikad nije bio dobar, zloban i pakostan, ali se preobrazio i ispleo maslačku haljinu , nakon čega umre mirno. 

No comments:

Post a Comment