Friday, March 2, 2012

Mećava - Pero Budak

Mećava - Pero Budak

Bilješke o piscu:
Pero Budak rođen je 21. lipnja 1917. u Trebinju. Dramatičar, pjesnik, prozaist i kazališni djelatnik. Pokretač niza izdavačkih djelatnosti; zapaženo je djelovao u nizu udruga dramskih umjetnika. Djela: Mećava, Potez kistom, Proljeća bez ljeta, Zaboravljeni, Svjetionik, Žedan izvor...

Tema:
Tema ovog djela je odlazak na rad u razvijene zemlje mnogih muškaraca, a samim time je određen i život djevojaka koje moraju čekati svoje muževe i po deset godina.

Ideja:
Poticanje stanovništva na smanjen odlazak u inozemstvo.

Kratki sadržaj:
Drama Mećava započinje prikazom jedne obitelji za vrijeme zime u Lici. Jole, glava te obitelji, se opijao, a Manda, njegova žena i Maša, njegova kćer, su prale suđe. Izvana su se čuli vukovi koji su Joli išli na živce. Izašao je van s puškom i opalio. Vukovi su se razbježali. Nakon toga vidio je da je upravo spasio nekog čovjeka od vukova. Donijeli su ga u kuću. To je bio Perelja. On je bio zaljubljen u Mašu. Kad su Maša i Perelja ostali sami u kući poljubili su se. Oni su tako spletkarili sve dok se Ivan, za kojeg se Maša trebala udati, nije trebao vratiti kući. Mjesec dana prije Maša je ostala trudna s Pereljom samo ona to nije zapazila. Nakon što se Ivan vratio iz Amerike i odveo je na pregled i ustanovio da je trudna. Ni on nije ništa zapazio i mislio je da se njemu i Maši jednostavno posrećilo i da će imati dijete. Nakon što je prošlo osam mjeseci dijete je bilo spremno za rođenje. Ivan je zapazio da je to prerano. Znao je da je Maša zatrudnila prije. Maša je priznala da je napravila dijete s Pereljom koji je za to vrijeme bio u Slavoniji. To je bila sramota za Jolu pa je rekao da se to kopile neće roditi u njegovoj kući nego u štali. Perelja je došao kad je Maša već trebala roditi i nagovorio je Jolu da se dijete rodi u kući.

Kompozicija djela:
Mećava se sastoji od četiri čina, radnja je razrađena kroz uvod, zaplet, vrhunac, rasplet.

U uvodu se iznosi socijalni položaj likova i problemi obitelji, a vremenski uvjeti nagovještavaju burna događanja.

Zaplet počinje pojavom mladog Perelje i nastavlja se na dramatičnim odnosima Maše, Perelje, Jolea, Mande i Ivanove obitelji.

Vrhunac je Pereljin i Jolin sukob i Ivanova spoznaja da Maša ne nosi njegovo dijete.

Rasplet je rađanje djeteta i Jolino mirenje sa životnom stvarnošću.

Jezik i stil:
Likovi govore jezikom kakav se govori u južnom djelu ličkog polja. To je štokavska ikavica. Specifičnost tog govora je i izgovor riječi sa glasom h. H se gubi i na početku i u sredini i na kraj riječi, a ponegdje se zamjenjuje i za slovo v : rana, prnuti, muva, gluv umjesto hrana, prhnuti muha, gluh. Česta su i dodavanja, pa se tako glas j često stavlja ispred riječi: jopet umjesto opet, a pojedinim riječima dodaju se slogovi: ovdika, dolika, sadarce umjesto ovdje, dolje, sada.

Analiza likova (verzija 1):
Jole
Starac koji se po cijele dane samo opija. Jole je pravi seoski gospodar koji misli da u kući sve treba biti po njegovom. Bio je u Americi. Sjeća se mukotrpnog rada u Americi. Iako je proputovao cijelu Ameriku vratio se u kraj iz kojeg potječe. Jole se jako brine što će o njemu drugi misliti, a ne što bi on o sebi trebao misliti. Nije dopuštao da se dijete rodi u kući, ali na kraju je ono malo njegove ljudskosti prevladalo.

Maša
Maša je kao i mnoge Ličke žene u ono doba samo radila kod kuće i čekala dragoga da se vrati. Čekala ga je šest godina, ali onda je popustila. Predala se drugome s kojim nije mogla biti. Jako je vezana za majku jer je s njom odrasla. Bila je vrijedna i odgovorna. Učinila bi sve samo da dobije svoju ljubav.

Citat:
„Radije da me udavi neg da ostavim Perelju. Ja više neću Ivana. Ne mogu. Razumiš, mamo, ne mogu.“

Manda
Manda je tipična Lička žena. Sluša muža i pokorava mu se. Razumije njegove namjere i njegove postupke. Staje uz stranu Maše, svoje kćeri. Maša je uvijek vjerovala Mandi i povjeravala se. Razumjela je Mašinu prijevaru. Nije ju podržavala u varanju, ali joj je pomogla da se otvori. Čuvala je Jolu i Mašu. Joli je posebno bila od pomoći kad bi se napio.

Citat:
„Manda: Jole ti prikoviše pušiš. Znaš da ti je doktur u Gračacu reka, kad te uno gleda na ringlu, da ne bi smije pušit... Ti po vas dan sliniš tu svoju luletinu i žvačeš duvan.“

Analiza likova (verzija 2):
Maša
Odrasla je bez oca. Emotivno je vezana uz majku, voli je i poštuje. Zaručena je od kad joj je bilo petnaest godina za dečka kojeg zapravo i ne poznaje. Ljubav prema Perelji javlja se iznenada i ona se toj ljubavi potpuno predaje iako je svjesna strašnih posljedica.

Jole
Postariji čovjek, povratnik iz Amerike. Život mu je bio mukotrpan, a teški fizički poslovi ostavili su trag na njegovom tjelesnom i mentalnom zdravlju. Snažan je čovjek koj ne trpi prigovore. Tip je seoskog gospodara kome se u kući svi moraju pokoravati i čija se riječ mora poštovati.

Manda
Tipična lička seoska žena. Pokorava se mužu u svim njegovim željama, shvaća njegove namjere, no stavlja se na stranu kćeri. Često ponavlja svoje uvjerenje: „Što š, ćerce, nema druge man šutit i trpit.“

Perelja
Pravi seoski momak, snažan, ponosan, hvalisav, a u duši nježan. Uporan je svojim nastojanjima prema Maši, iskreno je voli. U obračunu s Jolom ne želi ga povrijediti i to Jole iskorištava. Njegova se ljubav i upornost na kraju isplatila.

Ivan
Markov sin, vraća se iz Amerike da bi oženio domaću djevojku jer voli svoj kraj i ljude i smatra da su domaće djevojke ljepše od stranih. Iako se vratio iz Amerike u duši je tradicionalan lički muškarac.

Tomo
Seoska šaljivčina. Pun je šala, naročito se voli šaliti sa ženama. Uvijek se nađe tamo gdje se nešto zanimljivo događa. Svi ga prihvaćaju u društvu.

Dojam o djelu:
Meni se djelo svidjelo. Volim takve priče koje opisuju život prije ovoga danas. Želim znati više o nekadašnjem životu. Život u obitelji bio je složen na drugačiji način nego danas. Svaki se pojedinac morao ponašati po ulozi koju ima u obitelji. Posebno mi se svidjelo što je ovo djelo napisano kao drama. Opisuje se odlazak u razvijenije zemlje na rad koji je bio posljedica neimaštine i lošeg životnog standarda.

No comments:

Post a Comment