Sunday, March 4, 2012

Kraljica Lepa - Eugen Kumičić

Kraljica Lepa - Eugen Kumičić

Bilješke o piscu:
Eugen Kumičić se rodio 1850. godine u gradiću Brseču. Školovao se u rodnom mjestu i u Rijeci, Kopru, Zadru, ponovo u Rijeci, te konačno u Pragu i Beču. Eugen Kumičić je bio romanopisac, pripovjedač, dramatičar, kritičar, pravaš… Bio je “slikar hrvatskog društvenog moralnog i političkog života svoga vremena”. Predavao je kao profesor u raznim školama, a kasnije je dao otkaz kako bi se posvetio književnosti.

Napisao je djela: Slučaj, Olga i Lina, Jelkin Bosiljak, Neobični ljudi, Začuđeni svatovi… Njegov članak „O romanu“ izazvao je burne rasprave o realizmu i naturalizmu. Kumičić je bio pod jakim utjecajem Zole, te zastupa naturalističku metodu. Pisao je naturalističke romane i pripovijetke iz istarskog i zagrebačkog kruga.

Mjesto i vrijeme radnje:
Radnja se odvija u Hrvatskoj u 11. st.

Struktura romana:
Roman se sastoji od 23 poglavlja.

Kratki sadržaj:
Radnja započinje 1075. godine u samostanu sv. Stjepan de Pinis uz prostranu splitsku luku, u doba vladanja kralja Slavića, muža Nede, kćerke kralja Petra Krešimira. Normani su ugrabili kralja Slavića, kojega su ubrzo pronašli mrtvog. Kraljica Neda želi krenuti u Italiju u potrazi za mužem, ali ju Zvonimirov ujak Streza tajno otima i zatvara u svoju kulu, da bi pomogao Zvonimiru da dođe na prijestolje. Jelena, Zvonimirova žena, odvodi Nedu na otok Maslinik, ali je Neda zajedno s Vekenegom uspjela preplivati do obale, gdje ih hvataju Lepini vojnici i zatvaraju u kulu Bihać. Lepa se boji pustiti Nedu, bivšu kraljicu, da u narodu ne dođe do pomutnje, ali ne uspijeva jer je Neda pobjegla, te se urota otkrila. Kralj Zvonimir vlada kao papin vazal. Kada se Grgur VII. posvadio i zaratio s Henrikom IV., hrvati na nagovor Zvonimira kreću protiv Nijemaca, ali su ubrzo poraženi. Kada počinju križarski ratovi, vazal pape Urbana II. poziva narod na oslobođenje Jeruzalema. Na Kosovom polju, u selu Biskupiji, hrvati ubijaju Zvonimira, a ubrzo zatim je kraljica Lepa, sestra Ladislava Arpadovića, otišla bratu. Novi hrvatski kralj je Stjepan II., koji ubrzo umire i na prijestolje dolazi Svačić. U bitci kod Gline potukli su se Hrvati s Mađarima, koje su vodili Ladislav i Lepa. Lepa smatra da se Ladislav može okruniti za hrvatskog kralj u njeno ime, no mađari gube bitku te je Koloman stupio na hrvatsko prijestolje mirnim putem. Posljednji hrvatski kralj poginuo je na Gvozdu.

Analiza likova:
Svi su likovi površno obrađeni. U nekakvu karakterizaciju Kumičić se upušta kod Lepe i Nede no to je daleko od opsežne karakterizacije. Glavni likovi su stvarne povijesne ličnosti, što dokazuje da je Kumičić dobar povjesničar. Dakle, naglasak je na događajima a ne na likovima, i zato je to pravi povijesni roman.

Kraljica Lepa
Kći Bele prvog, žena Zvonimira, ona je jaka i odlučna osoba, vrši jak utjecaj na Zvonimira i gura ga ka kruni, oslanjajući se na ugarskog kralja. Ona je lukava, proračunata i sve u svemu prava glumica. Njena ćud je nepostojana, no ona je inteligentna i uvijek zna što želi.

Kralj Zvonimir
On je kralj pod paskom žene, miran, bojažljiv, odan papi, najpokorniji sluga sv. Stolice. Papa ga je okrunio za kralja, te je on zato papin vazal.

Petar Svačić
Prvi hrvatski ban, koji kasnije postaje kralj. On voli Nedu, a kao čovjek je hrabar, razuman i spreman braniti Hrvatsku vlastitim životom.

Kraljica Neda
Kći Petra Krešimira IV., žena Slavića, izrazito lijepa i mila žena. Kumičić je u više navrata idealizira kao oličenje kreposti. Omiljena je u narodu jer je požrtvovna i hrabra, no njena je patnja velika.

No comments:

Post a Comment