Monday, March 5, 2012

Junaci Pavlove ulice - Ferenc Molnar

Junaci Pavlove ulice - Ferenc Molnar

Bilješke o piscu:
Ferenc Molnár je rođen 1878. god., a umro 1952. god. u Budimpešti. Molnár je majstor scenske tehnike u kojoj se isprepleću romantična sentimentalnost i realizam. Njegova djela drame su: "Labud", "Lilan", "Đavao", "Priča o vuku" i niz romana "Čamac bez gospodara", "Eva", "Junaci Pavlove ulice" i mnoga druga. Omladinski roman "Junaci Pavlove ulice" pronio mu je slavu širom svijeta.

Vrsta djela:
Dječji pustolovni roman.

Mjesto radnje:
Radnja je smještena u glavni grad Mađarske, Budimpeštu. Najvažniji događaji zbivaju se u Pavlovoj ulici, na grundu - "ono je peštanskom djetetu ravnica, poljana, livada, ono za njega znači beskrajnost i slobodu."

Vrijeme radnje:
Vrijeme radnje je mjesec ožujak ("mart") - "prozori su bili širom otvoreni tog toplog martovskog dana." Mislim da se radnja romana događa krajem prošlog stoljeća kada još nije otkriven lijek protiv upale pluća.

Tema:
Tema djela je borba dvije skupine dječaka koji žele obraniti, odnosno osvojiti mjesto za igru kojeg u velikim gradovima nema. Borba je bila organizirana kao da se brani svoj dom ili domovina. Nažalost, dječaci su izgubili grund i dobrog prijatelja Nemečeka.

Ideja:
Dječaci Pavlove ulice i crvenokošuljaši trebali su zajedno dijeliti grund. Njihova dječja igra bila je kao pravi rat u kojem je bilo i žrtava, a izgubljen je i teritorij zbog kojeg su ratovali. Dogovorom se mogu postići bolji rezultati, nego svađom i borbom.

Osnovna misao:
Treba prepoznati i cijeniti pravog prijatelja

Kratki sadržaj:
U školi su se djeca pod satom latinskog jezika dopisivala. Čengej je poslao pismo Boki. Pismo je bacio k Nemčeku i rekao da ga dâ Boki. Nemček je pismo bacio Boki i on je otvorio. U pismu je pisalo da je sastanak u 3 sata i da se bira predsjednik. Za predsjednika su izabrali Boku. Jednog dana Nemček se je igrao kuglicama. Naišla su dva pastora, oni su članovi udruženja Crvenih košulja i oteli su Nemčeku sve kuglice. Za nekoliko dana Boka i Nemček su otišli na otok gdje su Crvene košulje. Put je bio jako težak i morali su se dobro sakriti da ih ne opaze. Boka se popeo na brdo i sa dalekozorom promatrao protivnika. Boki se učinilo da je među mnoštvom dječaka ugledao i Gerba. Nije još bio siguran. Boka i Nemček su se približavali otoku da vide da li je to Gereb. Na obali su našli čamac kojim su se prevezli do otočića. Na malom otoku su ugledali Gereba. On ih je izdao. Pričao je sa vođom Crvenih košulja Ferijem Ačom. Boka je otišao na otok a Nemček je ostao kod čamca. Kada se Boka vratio rekao je Nemčeku da skoči u jezero da ga ne otkriju , a da će on sakriti čamac. Crvene košulje su odustale od potrage jer su mislile da su pobjegli. Nemeček je sutradan cijelo vrijeme kašljao jer se prehladio od hladne vode. Jednoga dana vidio je Gereba kako Janku daje cigarete da im pomogne u borbi protiv Pavlo-uličana. Janko je pristao. Mali Nemeček je svaki dan odlazio na otok kod neprijatelja. Jednom su ga primijetili i bacili u jezero. Tada se jako prehladio. Crvene košulje su najavile rat. Gereb je došao pitati Boku da ga primi natrag ali je Boka odbio. Gereb je otišao kući plačući. Kasnije je došao Gerebov otac da pita zašto Gereba neće primiti jer je on bio pošten čovjek, i Boka ga je primio natrag. Sutradan u 3 sata Crvene košulje su došle u napad. Kada je rat završio Boka je došao k Nemčeku u posjetu da mu kaže da su pobijedili i da su ga Pavlo-uličani proglasili kapetanom. Nemeček je bio sretan, ali ga je bolest svladala, legao je u krevet zatvorio oči i nikada se nije probudio. Svi su jako tužni otišli svojim kućama.

Bilješke tijekom čitanja:
- Pisac opisuje radnu atmosferu u prirodopisnom kabinetu učenika 4. razreda
- Čonakoš šalje pismo Boki u vezi sastanka na grundu
- Vrlo lijepo je opisan grund koji je dječacima iz Pavlove ulice značio beskrajnost i slobodu
- Nemeček na grundu susreće Feri Ača koji krade njihovu zastavu
- Dječaci se sastaju na grundu i izaberu Boku za predsjednika
- Čonakoš, Boka i Nemeček odlaze na otok u botaničkom vrtu gdje ostavljaju papir s porukom "Tu su bili dečki iz Pavlove ulice."
- Hrabri Nemeček sam odlazi kod crvenokošuljaša, oni ga uhvate i bacaju u vodu "a on iz vode gleda tako tužnim pogledom kao kakva žalosna žabica"
- Dječaci Pavlove ulice pripremaju plan za obranu svojeg grunda
- Hrabri mali Nemeček se razbolio
- Gereb šalje pismo u kojem otkriva plan crvenih košulja, moli da mu oproste i da ga opet prime u svoje društvo
- Započinje borba za grund - "dan bitke bio je divan proljetni dan, vrijeme koje se samo moglo poželjeti."
- Borba je opisana kao žestok susret dvije grupe dječaka "a mala truba je odjeknula u znak da tvrđave otpočnu s bombardiranjem. Pješčane bombe počele su letjeti."
- Nemeček je jako bolestan - "taj tako veseli pješak, a sada tako žalosni kapetan Pavlove ulice jako se promijenio."
- Boka saznaje da će se na grundu, kojeg je toliko volio i za kojeg se toliko borio, graditi nova zgrada "čitav svijet okretao se oko Boke, počeo je plakati, a velika bol pritiskivala je njegovo srce."

Analiza stila:
Stil u kojem je pisan ovaj roman je zanimljiv, napet, pun događaja. Likovi su vjerno opisani, tako da sami možemo vizualno zaključiti kako je izgledao pojedini lik. Borba između dječaka opisana je kao da se vodi pravi rat. S puno osjećaja je opisana smrt malog Nemečeka.

Likovi:
Boka, Gereb, Nemeček, Barabaš, Kolnai, Lesik, Rihter, Vajs, Čele, Čonakoš, Čengej, Pastori, Feri Ač, profesor Rac, Slovak Janko, pas Hektor, Gerebov otac, Nemečekova majka, Nemečekov otac

Analiza likova:
Nemeček
Mali, mršav dječak krhke građe, dobrodušan i sretan što ga prijatelji kao takvog žele u svojoj družini. Bio je "običan vojnik" pa su mu svi mogli naređivati, morao je izvršavati tuđe naredbe i ići u zatvor. Njegova hrabrost i ljubav prema grundu bili su toliki da je, iako jako bolestan, bio zaslužan za pobjedu. Zbog toga je imenovan kapetanom, ali teška bolest skrhala je tog malog junaka.

Citat:
"U krevetu je ležao kapetan, velikih očiju, duboko i teško dišući
otvorenih, malih, tankih usta. Ali on nije nikog prepoznao.
Možda je već vidio stvari koje su skrivene ljudskom pogledu."

Boka
Hrabar, mudar, pravedan i pošten dječak. Bio je vođa dječaka iz Pavlove ulice. Prijatelji su ga jako voljeli, slušali i poštovali.

Citat:
"Jednom riječju, Boka je ostavljao dojam pametnog dječaka koji
je krenuo u život kao čovjek koji će, ako se ne i popne visoko,
pošteno i muški opstati na svom mjestu." Znao je i plakati za svojim
prijateljem Nemečekom, a kada je čuo da će se na "njegovom" grundu
graditi zgrada, velika je bol pritiskivala njegovo srce."

Feri Ač
Krupan crnomanjast dječak, lijep, hrabar i simpatičan. Bio je vođa crvenokošuljaša. Bio je pravedan, mrzio je izdaju, a bio je duboko potresen bolešću i smrću malog Nemečeka.

Dojam o djelu:
Roman Junaci Pavlove ulice mi se sviđa jer je u njemu opisano veliko prijateljstvo među djecom, njihova borba, požrtvovnost, hrabrost i ljubav za komadić zemlje na kojoj su se uvijek igrali i bili zajedno. Na slikovit način je opisan grund kao i osjećaji koji su ta djeca osjećala prema njemu. Gubitak dobrog prijatelja kao i grunda slomio je mala srca dječice tako da me taj roman na kraju rastužio.

1 comment: