Sunday, February 23, 2014

Zlatna guska - Jakob i Wilhelm Grim (braća Grim)

Zlatna guska - Jakob i Wilhelm Grim (braća Grim)

Bilješke o piscu:
Jacob Grimm (1785) bio je filolog i lingvist, a njegov brat Wilhelm (1786) germanist. Bavili su se filologijom i lingvistikom. Jacob je objavio njemačku gramatiku, a zajedno s bratom tiskao je i njemački rječnik. Slavu su stekli skupljajući njemačke dječje i narodne bajke. Skupljene bajke zajednički su obrađivali, ali je završnu jezičnu i stilsku verziju bajkama davao Wilhelm. U njihovim bajkama nema toliko grubosti, kao npr. u Perraultovim, nema prevelikog moraliziranja, već su to vesele i vedre priče koje obiluju poznavanjem života i narodnom mudrošću. Sama su braća tvrdila kako nisu mijenjali sadržaj skupljenih bajki i priča,već su ih samo dotjerivali. Tako su njihove bajke na granici između čiste narodne i umjetničke bajke. Za njima će rado posegnuti djeca, ali i odrasli čitatelji.

Kratak sadržaj:
Jednoga je dana otac poslao svoga sina Zvrkana u sumu po drva. Majka mu je za put spremila crni kolac i bocu kiselog vina. Došavši u sumu, Zvrkan je ugledao nekog starog čovječuljka koji je sjedio na panju. Čovječuljak je bio gladan i žedan, tako da je Zvrkan podijelio s njim kolač i vino. Zbog Zvrkanove velikodušnosti čovječuljak ga je nagradio. Mladić samo mora posjeći stablo i ono što će pronaći u panju bit će njegovo. Posjekavši stablo, Zvrkan je u panju pronašao gusku na kojoj je perje bilo od čistoga zlata. Vidjevši takvo blago, Zvrkan se obradovao i požurio u grad.

Na putu je prenoćio u krčmi. Gusku je ostavio u gusinjaku gdje su je ugledale krčmarove kćeri. Djevojke su poželjele svaka po jedno zlatno pero. Prva je za zlatnim perom posegnula najstarija kći, ali čim je uhvatila pero, nije se više mogla otrgnuti od guske. Vidjevši sto joj se dogodilo, mlada je uhvati za ruku kako bi je otrgnula od guske, ali i ona tada ostane vezana uz sestru, a isto tako i najmlađa sestra, koja im je pokušala pomoći.

Ujutro je Zvrkan krenuo prema gradu noseći gusku pod rukom, a za njim su trčkarale sestre držeći jedna drugu za ruku. Putem ih je sreo župnik. Prekorio je djevojke zbog nedoličnog ponašanja, jer je mislio da trče za momkom. Uhvatio je posljednju djevojku za ruku kako bi ih odvojio od mladića, ali je i on ostao vezan uz njih. Pozvao je u pomoć crkvenjaka i dva seljaka koji su tuda prolazili. Umjesto da oslobode župnika i oni su ostali vezani uz neobičnu družinu. Tako su stigli do grada.

U gradu je živio kralj koji je imao žalosnu kćer. Kralj je ruku svoje kćeri obećao onome tko je uspije nasmijati. Kralj i njegova kći bili su u šetnji kada su ugledali Zvrkana i njegovu pratnju. Kralj se nasmijao takvome prizoru, a nasmijala se i njegova kći. Od svih je najsretniji bio Zvrkan, jer će kraljevna postati njegovom ženom. Kralj nije htio Zvrkanu dati kćer za ženu, jer je Zvrkan bio siromašan.

Kako bi spriječio vjenčanje, smislio je za Zvrkana zadatke koje ovaj neće modi izvršiti. Mladić je najprije trebao pronaći čovjeka koji će do noći ispiti sve vino iz kraljevog podruma. Zvrkan se sjetio čovječuljka iz šume, pa je pošao po njega. Taj je zadatak bio obavljen, tako da je kralj zatražio od Zvrkana da pronađe čovjeka koji će pojesti brdo kruha. U izvršenju ovoga zadatka Zvrkanu je opet pomogao čovječuljak. Kao treći zadatak kralj je rekao Zvrkanu neka načini brod koji može ići i po vodi i po zemlji. Mladiću je i ovaj put pomogao isti čovječuljak. Kralj je dobio brod kakav je tražio.

Na kraju je kralj morao pristati na vjenčanje svoje kćeri i Zvrkana, zbog čega je kraljevna opet postala vesela.

Vrsta djela:
Bajka.

Mjesto radnje:
Neodređeno, šuma.

Vrijeme radnje:
Neodređeno.

Tema:
Plemeniti mladić Zvrakan.

Pouka:
Dobro se dobrim vraća, važnija je plemenitost srcem, a ne podrijetlom.

Opis likova:

Zvrkan:
Glavni lik bajke. Na početku saznajemo kako je Zvrkanov otac bio sklon šali i lakrdiji, pa je tako i sinu nadjenuo luckasto ime. Velikodušan, plemenit, dobar, snalažljiv.

Kralj:
Brižan otac koji tuguje zbog žalosti svoje kćeri. Spreman ju je dati za ženu onome tko je uspije nasmijati i razveseliti.

Čovječuljak:
Ima dobro srce pa svoju zahvalnost pokazuje prema Zvrkanu tako što mu pomaže u teškoćama.

No comments:

Post a Comment