Tuesday, February 25, 2014

General Kiro miš - Hrvoje Kovačević

General Kiro miš - Hrvoje Kovačević

Bilješke o piscu:
Hrvoje Kovačević rođen je 1966. u Požegi gdje je završio osnovnu i srednju školu. Dilomirani je arhitekt a bavio se i animiranim i igranim filmom. Crtao je karikature za mnoge časopise poput Studentskog lista, Poleta, Oka, Sportskih novosti i dr. Nije isključivo dječji pisac napisao je i nekoliko romana za odrasle, a njegove drame i kratke priče objavljene su u raznim časopisima ili su izvedene na radiju.

Profesionalnim piscem smatra ga se od 2002. Dobio je prestižnu nagradu Grigor Vitez za roman Tajna crne kutije. Danas živi u Stubičkim toplicama i nastavlja pisati sa žarom. Napominje kako likove za dječje priče dobiva iz mašte vlastite djece.

Sadržaj:
Stari postolar Benedikt izvrgnut je ruglu jer ponekad radi besplatno i k tome ima i miša za prijatelja. Svi dobro znaju da miševi samo nanose štetu, ali ono što ne znaju je da je Kiro jedan sasvim poseban miš. Iako miš voli postolara jednako tako bi volio i vidjeti svijeta i putovati nekuda i jedne večero odlučuje otići.

Jedva je izvukao živu glavu, pobjegavši na brod, kada je naletio na gladne mačke. Na brodu je susreo štakore koji nisu bili ljubazni prema njemu, pa je dane provodio sakriven, gladan i žedan.

Na brodu se zatekao i kralj i njegova svita. Uskoro su štakori uvidjeli da brod ide prema santi leda i svi su poskakali u more a Kiro, poseban kakav jest, pošao je na palubu upozoriti ljude na opasnost. Vidjevši miša dvorjani su ga poželjeli ubiti, ali baš kada se činilo da je sve izgubljeno, Kiro je zgrabio kockicu leda i mladi kraljević je shvatio.

Zatražio je od kapetana da promjeni kurs i brod i svi na njemu uspjeli su se spasiti. Kralj je hrabrom i odvažnom malom mišu dodijelio stoga čin generala kao zahvalu. Svi su sigurno stigli u luku i miš je spazio svog postolara. Potrčao je do njega a kralj je, spazivši ovo, proglasio starog Benedikta kraljevskim postolarom. Oni koji su mu se do tada smijali ostali su zaprepašteni.

Mjesto radnje:
Postolarska radionica, brod.

Likovi:
Miš Kiro, postolar Benedikt, kralj i dvorjani.

No comments:

Post a Comment