Monday, February 24, 2014

Ćelava pjevačica - Eugene Ionesco

Ćelava pjevačica - Eugene Ionesco

Bilješke o piscu:
Eugene Ionesco je francuski dramatičar rumunjskog podrijetla. Jedan je od najistaknutijih predstavnika antiteatra. Rođen je 1909., a umro 1994. godine. U književnost ulazi zbirkom pjesama Elegije za sićušna bića. Dramskom se književnošću počeo baviti sasvim slučajno. Antikomad Ćelava pjevačica mu je donio jedno od značajnijih mjesta među predstavnicima avangardnog teatra. Ostala djela: Instrukcija, Žrtve dužnosti, Poduka, Nosorog, Kralj umire i dr.

Sadržaj:
Radnja počinje u jednom tipičnom engleskom domu, domu obitelji Smith. Gospodin Smith čita novine i iz njih saznaje kako je umro Bobby Watson. Pridružuje mu se gospođa Smith i iz njihova razgovora se doznaje kako Bobby Watson potječe iz obitelji u kojoj se svi zovu Bobby. Slijedeća na scenu izlazi Mary, sluškinja, koja se predstavlja gledateljima/čitateljima i vodi monolog u kojem opisuje bračnom paru Smith kako je provela dan. Smithovi ponavljaju sve što je ona rekla.

U kuću ulazi bračni par Martin i sjedaju za stol. Bez obzira na to što su vjenčani, počinju iznositi činjenice iz svoje prošlosti kako bi ih svi mogli upoznati. Kažu da su iz Londona, da žive u istom stanu i da imaju istu djecu. Tada shvaćaju da su u braku. U tom trenutku na scenu izlazi sluškinja Mary koja negira sve što su bračni par Martin rekli. Nakon toga se pojavljuje na sceni i bračni par Smith, te svi međusobno započinju razgovor. Za vrijeme razgovora čuje se zvono na vratima, isprva ga svi ignoriraju, no nakon nekog vremena gospođa Smith odlazi otvoriti vrata. Na vratima stoji vatrogasni kapetan. Kapetan ulazi u prostoriju i počinje pričati apsurdne i neistinite priče, koje zabavljaju dva bračna para i oni od njega stalno zahtijevaju da priča još. Mary dolazi na scenu i primjećuje se kako između nje i kapetana postoji privlačnost.

Nakon toga vatrogasni kapetan mora otići, i cijela situacija gubi normalan tok. Dolazi do uništenja normalne komunikacije, rečenice se raspadaju, pa riječi, a na kraju dolazimo do toga da likovi komuniciraju izgovarajući samo nepovezana slova.

Kada komunikacija završi, kad se svjetla ugase i svi ušute, drama počinje iz početka, samo ovoga puta sa Martinovima, ne Smithovima. Zbog ovakvog kraja ova je drama dobila velik status unutar svog pokreta, teatra apsurda.

Opis djela:
Ćelava pjevačica je atipično dramsko djelo. Umjesto običajnog zapleta, temelj radnje se zasniva na razgovoru između dva bračna para i sluškinje.

Vrsta djela:
Drama.

Vrijeme radnje:
Jedna večer.

Mjesto radnje:
Stan od gospodina i gospođe Smith.

Likovi:
Gospodin i gospođa Smith, sluškinja Mary, gospodin i gospođa Martin, vatrogasni kapetan.

No comments:

Post a Comment