Tuesday, February 25, 2014

Snjeguljica - Jacob i Wilhelm Grimm

Snjeguljica - Jacob i Wilhelm Grimm

Bilješke o piscu:
Jacob i Wilhelm Grimm poznati su njemački pisci bajki, općenito obrazovani ljudi, lingvisti i oni koje je zanimao folklor i kulturno bogatstvo. Jacob je rođen 1785., a brat Wilhem godinu dana kasnije. Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vrijeme studija bili su aktivni u kritiziranju kralja Ernesta Augusta I., tako da ih je on protjerao sa sveučilišta.

Prvu kolekciju narodnih priča, koje su se do tada prenosile usmenim putem među pukom, objavili su 1812. Tada su sadržavale samo 86 priča i kroz ponovna objavljivanja i reizdanja u narednih 40ak godina taj broj je narastao do preko 200. U takvom izdanju ih poznajemo danas. Među njihove najpoznatije bajke spadaju: Crvenkapica, Ivica i Marica, Kraljević žabac, Trnoružica, Snjeguljica, Palčić, Matovilka…

Sadržaj:
Jednom davno, u velikom dvorcu živjela je djevojčica sa svojom maćehom. Djevojčica se zvala Snjeguljica i bila je oduvijek iznimno lijepa. Njena je maćeha bila zla vještica koja je sebe smatrala najljepšom ženom u cijelom kraljevstvu. Imala je magično ogledalo i neprestano ga je ispitivala tko je najljepši. Uvijek je dobivala odgovor kako je to ona. No jednoga dana Snjeguljica je dovoljno porasla i ogledalo je odgovorilo drugačije, postavivši upravo nju kao najljepšu.

Maćeha se razbjesnila i odlučila riješiti ovaj problem. Naredila je lovcu da odvede Snjeguljicu u šumu i tamo je ubije. Za dokaz je tražila da joj donese njeno srce. Po dolasku u šumu lovac se smilovao i nije mogao učiniti što mu je naređeno. Potjerao ju je, a kraljici donio srce divlje svinje.

Snjeguljica je lutala po šumi dok nije naišla na kućicu. Ušla je unutra i premorena zaspala. Vidjela je malene krevetiće, stolice i stolove ali bila je preumorna. Kućica je pripadala patuljcima koji su svakodnevno radili u obližnjem rudniku. Došavši u kuću primijetili su da nešto nije u redu i pobojali su se da su bili žrtve razbojnika, kada su ugledali uspavanu djevojku. Prirasla im je srcu i dopustili su joj da živi s njima.

Činjenica da je Snjeguljica živa nije promakla zloj maćehi i kako bi sama dovršila ono što lovac nije mogao prerušila se u staricu i poklonila djevojci jabuku. Neznavši da je otrovana Snjeguljica je zagrizla i srušila se mrtva. Tužni patuljci nisu je mogli pokopati jer je bila predobra i prelijepa i napravili su joj stakleni lijes.

Njenu ljepotu čak i u smrti uočio je i princ i poljubio je djevojčine mrtve usne. U tom trenu ona je otvorila oči i oživjela jer svako, pa i najgore, prokletstvo može izliječiti prava ljubav. Presretni princ učinio ju je svojom ženom i živjeli su sretno zauvijek.

Vrsta djela:
Bajka.

Vrijeme radnje:
Nekoć davno.

Mjesto radnje:
Dvorac, šuma, kuća od patuljaka.

Likovi:
Snjeguljica, maćeha, 7 patuljaka, lovac, princ.

No comments:

Post a Comment