Tuesday, February 25, 2014

Nora-Lutkina kuća - Henrik Ibsen

Nora-Lutkina kuća - Henrik Ibsen

Bilješke o piscu:
Henrik Ibsen rodio se 1828. godine u Norveškoj, u građanskoj obitelji. Bio je jedan od najvažnijih dramatičara druge polovice 19. stoljeća. Kasnije se Ibsen seli u Grimstadt, gdje pokazuje prve znakove sklonosti prema umjetnosti. Posvećuje se pisanju i postaje redatelj i dramaturg Norveškog kazališta. Njegova najpoznatija djela su: Katilina, Komedija Ljubavi, Pretendenti na prijestolje, Brand, Perr Gynt, Stupovi društva, Lutkina kuća, Sablasti, Divlja patka, Gospođa s mora.

Kratak sadržaj:
Drama počinje Norinim povratkom iz božićne kupnje. Na njenim vratima pojavljuje se stara prijateljica Kristina. Ona je zbog gubitka muža odlučila naći stalan posao. One prepričavaju što se dogodilo otkada se nisu vidjele i da je Nora prije nekoliko godina pozajmila novac da bi spasila mužev život.

Krogstad, čovjek od kojeg je Nora pozajmila novac radi u istoj banci kao i njen muž Torvald. Krogstadu prijeti otkaz i njegovo je mjesto namijenjeno Kristini.

Da bi spriječio dobivanje otkaz, Krogstad odlazi Nori i ucjenjuje je na svakakve načine. Ostavlja pismo u poštanskom sandučiću u kojem objašnjava cijelu istinu, a Nora očajnički pokušava spriječiti muža da uzme pismo. Ne uspijeva nagovoriti muža da Krogstad ostane na radnom mjestu zbog čega on šalje pismo o Nori i novcu.

Nakon što je muž pročitao pismo, odmah je okrivio Noru. Kako su se Kristina i Krogstad poznavali otprije, ponovno su se zaljubili i odlučili pokušati. Nakon toga, Krogstad šalje drugo pismo u kojem ispravlja prethodno napisane riječi. Norin muž se pokaje i moli je za oprost, no ona mu ne oprašta. Odlazi u rodni kraj da bi upoznala samu sebe, a ne “lutku” kako su je tretirali muž i otac.

Opis knjige:
Drama Lutkina kuća često se naziva i Nora, prema imenu glavnog ženskog lika. Drama Nora prvi je put izvedena u Norveškoj krajem 19. stoljeća, točnije 1880. godine. Izazvala je suprotna razmišljanja i kritike, neki su ljudi napadali prikazivanje nemorala, kritiku obiteljskih scena, dok su je drugi odobravali.

No comments:

Post a Comment