Tuesday, February 25, 2014

Dome, slatki dome - Svjetlan Junaković

Dome, slatki dome - Svjetlan Junaković

Bilješke o piscu:
Svjetlan Junaković rođen je 23. siječnja 1961. u Zagrebu, a diplomirao je kiparstvo na Brera akademiji u Milanu 1985. Radi kao slikar, kipar, grafički dizajner, ilustrator i pisac priča za djecu. Jednako tako predaje ilustraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i u Italiji. Za svoj rad osvojio je nekoliko prestižnih nagrada poput onih na bienalu ilustracije u Bratislavi. U pohvalama mu stoje i nominacija za prestižnu nagradu Hansa Christiana Andersena, kao i osvajanje Levstik nagrade 2009.

Sadržaj:
Miš je proputovao mnoga mjesta u potrazi za boljim domom. Tako je prvo stigao do šume gdje se uplašio, ali ga je sova ohrabrila da ipak u nju uđe.

Kako je nastavljao dalje šuma je postajala sve gušća, gotovo kao prašuma. Pomislio je da neće moći pronaći izlaz i tada je naišao na majmuna koji mu je pomogao. Na savani je susreo velikog slona uvjerenog kako ovaj prostrani prostor nije nikakvo mjesto za malenog miša i na leđima ga je ponio do ruba savane.

Nakon kratkog razgovora sa devom u pustinji stigao je do rijeke umoran i žedan. Susreće krokodila koji ga je uputio do čamca kojim će odvesti do mora. Pokušao je roniti ali je zaključio da voda nije mjesto za miša. Naposljetku je stigao do zemlje u kojoj žive pingvini. Bilo mu je jako hladno i počeo mu je faliti njegov topli dom.

Sjeo je na vrh brežuljka tužan i sjetan kada ga je srela ptica Lu iz njegova susjedstva, koja se upravo vraćala sa juga. Ponudila mu je da ga ponese kući. Vratio se kući te presretan i umoran odmah zaspao. Te noći sanjao je sve svoje prijatelje koje je susreo na ovoj pustolovini.

O knjizi:
Dome, slatki dome je priča o malome sivom mišu koji jednoga jutra odlučuje otići iz svoga grada i potražiti neko bolje mjesto za život.

Vrsta djela:
Basna.

Mjesto radnje:
Miševa rupa, šuma, prašuma, savana, pustinja, rijeka, more, brežuljak.

Likovi:
Miš, sova, majmun, slon, deva, krokodil, ptica Lu.

No comments:

Post a Comment