Tuesday, February 25, 2014

San Ivanjske noći - William Shakespeare

San Ivanjske noći - William Shakespeare

Bilješke o piscu:
Rodio se u gradiću Stratford-on-Avon 1564., u isto vrijeme kada je u Rimu umro Michelangelo. Bio je najstarije dijete od osmero djece u svojoj obitelji. Kršten je 26. travnja 1564. pa se smatra da je rođen 23. travnja.

Otac mu je bio ugledan i imućan građanin, trgovac i član Općinskog vijeća. O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. mogao platiti da on i njegovo potomstvo upotrebljava obiteljski grb koji prikazuje sokola i koplje te ima francuski natpis: “Non sanz droict” (Ne bez prava).
Shakespeare je pohađao školu u svom rodnom gradu. Do svoje 18 godine, o njemu ne postoje nikakvi pisani podaci.

Tek od 1582. postoji dokument koji govori o njegovoj ženidbi s Ann Hathaway, koja je bila čak osam godina starija od njega. Imao je troje djece, dvije kćeri i sina. Umire 23. travnja 1616. godine u svom rodnom gradu, gdje je i sahranjen.

Sadržaj:
U prvom dijelu, vojvoda Tezej i Hipolita se pripremaju za vjenčanje. Dolazi Egej sa kćeri Hermijom i moli vojvodu za uslugu. Traži od njega da joj naredi da se uda za Demetrija. Ukoliko se ne uda za mjesec dana Hermija će morati otići u samostan ili umrijeti. Problem je taj što Hermija voli Lisandra, te s njim odluči pobjeći. Prije samog bijega, Hermija se odluči povjeriti svojoj prijateljici Heleni, no ona ne drži tajnu za sebe već ju odaje Demetriju u kojeg je i sama bila zaljubljena. Demetrije kreće u potjeru za pobjeglim zaljubljenim parom, a Helena kreće za njim.

U međuvremenu atenski obrtnici spremaju komad o piramu i Tizbi koji će izvesti na Tezejevu vjenčanju. Oberon i Titanija, vilinski kralj i kraljica, pokreću svađu oko dječaka kojeg je Titanija ukrala. Nezadovoljni Oberon se odluči osvetiti te zamoli vilenjaka Malika da joj kad zaspi na oči iscijedi sok jednog cvijeta, od kojeg će se titanija zaljubiti u prvo ljudsko biće koje vidi. Osim na njene oči, Oberon želi da taj sok iscijedi i na Demetrijeve oči. Malik, naravno pogriješi, i sok iscijedi Lisandru, koji se nakon buđenja zaljubljuje u Helenu, dok Hermija ostaje sama.

Titanija se probudila u trenu kada su atenski obrtnici imali pripreme za predstavu i zaljubljuje se u Vratila, vilenjačkoj pratnji zapovijedi da ga dvore kao gospodina.

Oberon se razljuti na Malika jer je sve krivo napravio i od njega zahtjeva da mu dovede Helenu, dok Demetriju nalijeva sok u oči. U to vrijeme Hermija traži Lisandra misleći da ga je Demetrije ubio. Lisandro i Demetrije su izazvani na dvoboj i traže se po šumi, sve dok ne zaspu. Tada Malik stavlja protuotrov Lisandru i on se ponovno zaljubljuje u Hermiju.

U šumi ih nalaze Tezej, Hipolita i Egej, koji im zapovijedaju da svi odu u Atenu i vjenčaju se sa kime žele. Nakon vjenčanja je izvedena predstava o Piramu i Tizbi, a Oberon i Tiranija izvode završni ples. Na kraju se Malik oprašta sa publikom.

Vrsta djela: drama (komedija) - djelo je napisano kao kombinacija komedije i pastorale. Fabula je jako kompleksna, postoje tri glavna plana onaj na dvoru, priprema igrokaza za svadbu i čarolija Ivanjske noći.

Vrijeme radnje:
21.06. - ljetni solsticij.

Mjesto radnje:
Atena i okolica.

Likovi:
Tezej, Hipolita, Egej, Lisandar i Demetrije, Hermija, Helena, Filostrat, Klin, Vratilo, Frula, Surla, Glad, Tutkalo, Oberon, Titanija, Malik.

No comments:

Post a Comment