Tuesday, February 25, 2014

Poštarska bajka - Karel Čapek

Poštarska bajka - Karel Čapek

Bilješke o piscu:
Karel Čapek, filozof, novinar i pisac, rodio se 1890. godine u Svatonjovicama u Češkoj. On je najpoznatiji češki pisac izvan granica svoje domovine. Prve radove napisao je i objavljivao zajedno sa bratom Josefom.

Slavu je postigao dramom R.U.R., u kojoj je prvi upotrijebio riječ robot. Smatra se tvorcem moderne znanstveno-fantastične književnosti. Prije Drugog svjetskog rata, upozoravao je na opasnost koja prijeti od fašizma. Umro je 1938. godine u Pragu.

Sadržaj:
Kolbaba je bio poštar koji je jednoga dana našao neadresirano pismo u kojem vozač Francek prosi gospođicu Maricu. Kako nije bilo adrese Kolbaba je odlučio sam pronaći gospođicu Maricu. Njegova je potraga trajala godinu i jedan dan. Za vrijeme traganja, Kolbaba je vidio skoro svaki dio Češke, od vinograda u Melniku, hmelja u Žatecu, šarane u Trebonju, no nikako nije mogao pronaći Maricu.

Sav jadan i očajan, sjeo je na rub ceste i pomislio kako je sve uzaludno. Nikada neće pronaći Maricu. Dok je tako tugovao, cestom se sporo približavao auto. Bio je to velik i lijep Bugatti kojim je upravljao tužan vozač, a otraga je sjedio tužan gospodin. Kada je gospodin vidio Kolbabu kako sjedi uz cestu, naredio je vozaču da stane i da povezu poštara dio puta.

Ušavši u automobil, Kolbaba upita tužnog gospodina zašto je tužan. Ovaj mu odgovori kako je tužan jer njegov auto tužno i polako vozi. S obzirom da je to bio Bugatti, pita Kolbaba zašto on sporo vozi, a gospodin odvrati da sporo vozi jer je vozač tužan. “Zašto je zapravo taj vozač tužan?”, upita Kolbaba. Vozač je bio tužan jer već godinu dana čeka odgovor na pitanje koje je uputio svojoj dragoj.

U tom trenutku Kolbaba shvati kako je vozač Francek koji je poslao neadresirano pismo. Rekavši mu kako je pismo još uvijek u njegovoj torbi i da mu da adresu, gospodin naredi Franceku da stisne papučicu gasa i odveze Kolbabu na adresu gdje treba uručiti pismo.

Tog trenutka su svi bili sretni, Poštar jer je napokon pronašao Maricu, Francek jer je shvatio da pismo nikada nije došlo do Marice i gospodin koji više nije bio tužan jer su njegovim Bugattijem vozili 180km/h.

Vrsta djela:
Bajka.

Mjesto radnje:
Češka.

Vrijeme radnje:
Godina i jedan dan.


Likovi:
poštar Kolbaba, gospodin, vozač Francek i gospođica Marica.

No comments:

Post a Comment