Monday, February 24, 2014

Bambi - Felix Salten

Bambi - Felix Salten

Bilješke o piscu:
Felix Salten rođen je 6. rujna 1869. u Budimpešti. Još kao maleni dječak sa roditeljima se preselio u Beč koji Židovima daje puno građanstvo. Morao je sa 16 godina zaustaviti školovanje i zaposliti se u osiguranju kada mu je otac bankrotirao. Po završetku škole radio u raznim bečkim novinama kao novinar i kazališni kritičar. I sam je autor nekoliko kazališnih komada i romana.

Bambi, djelo o malom lanetu steklo je posebnu popularnost i iskače iz njegova opusa kao ono koje je pronašlo svoje mjesto u pričama iz djetinjstva svakoga od nas. Prvo izdanje bilo je 1923. i potaknut uspjehom ovoga djela Salten piše i nastavak Bambijeva djeca. Otišao je iz Austrije pred početak Drugog svjetskog rata i umro u Švicarskoj 8. listopada 1945.

Sadržaj:
Jednoga proljeća košuta je donijela na svijet lane imenom Bambi. Bambi je bio prekrasan i svi su mu se divili, posebno svraka. Majka je uzela na sebe zadatak da pouči Bambija svemu što zna. Prvo je krenuo raditi prve oprezne korake uz nju a zatim je uslijedila i igra na livadi. Majka ga je učila o svim ljepotama i opasnostima života i kako da se od njih zaštititi.

Bambi je jednoga dana upoznao i zeca i srnu Enu koja je imala djecu Goba i Falinu. Na livadi su se prikazala na tren dva srndaća velikih rogova i majka mu je objasnila kako su to njihovi očevi koji će se pojaviti kad za to dođe vrijeme. Svaki novi dan nosi i novu pouku. Lane je saznalo da je dan preopasan za krhko biće poput njega i da je bolje kretati se noću. Upoznao je i što znači bojati se strašne oluje, ali i utjehu nježne kiše.

Odjednom nije mogao pronaći majku. nestala je. Kada ju je pošao tražiti susreo je Falinu i Goba kojima se dogodilo isto i Falina je sugerirala da su majke vjerojatno kod očeva. Majčino nestajanje bilo je sve češće i on ju je jedan od tih puta počeo očajno dozivati. Stari je iskrsnuo iz šume i prekorio ga zbog takvog dozivanja.

Svanula je divna zora. Sve je na livadi bilo mirno i životinje su provodile svoje vrijeme u slozi i harmoniji. Odjednom se čuo zaglušujući prasak groma, ili je barem Bambi tako mislio. Dao se u bijeg i na putu naišao na mrtvog srndaća. Majka ga je pronašla i trkom ga povela dalje u šumu i napomenula mu kako je to učinio On. Kada je Bambi sreo Starog smogao je hrabrosti upitati ga tko je On. Stari mu je naložio neka sam sluša, njuška i gleda i nestao.

Došla je jesen, lišće je požutjelo i počelo tiho opadati sa grana. Stižu i magle i mrazovi, obilje hrane pomalo nestaje. Odjednom je zapuhao i ledeni sjeverni vjetar koji je sa sobom donio i snijeg. Srne su se sve više družile zajedno. Došle su i neke nove Marena, Netla, Rono i Karus. Rono šepa jer ga je On ranio. Bambi je čuo strašne priče o trećoj ruci iz koje suklja plamen.

Odjednom su On i mnoštvo takvih kao On opkolili životinje i počeli ih ubijati bez milosti. Padale su i ptice i srne i zečevi, sve što je trčalo ili letjelo. Bambi se uspio spasiti samo zato jer je čuo promukli glas koji mu je govorio kuda da bježi. Iako je Bambi izvukao živu glavu majku više nikada nije vidio nakon toga dana. Preživjeli su samo Bambi, Falina, Netla i teta Ena.

Bambi je porastao i dobio roščiće koje je čistio udarajući po granju. Porastao je i u šumu je došlo proljeće. Počeo je osjećati i žudnju za svojom prijateljicom Falinom i njenim prijateljicama. Stiglo je doba za prve ljubavi. Ljeto je sa sobom donijelo i jačanje čežnje, sve je teže držati misli sabranima i pozornima. Falina je sve ljepša a i Bambi je ojačao. Karus i Rono nisu željeli da Bambi provodi vrijeme s njom, ali Bambi ih je isprebijao. Falina je bila oduševljena i izjavila mu koliko ga voli.

Nakon noći provedene u igri sa Falinom Bambi se budi ošamućen i sretan i odjednom čuje kako ga ona doziva. Potrčao je koliko su ga noge nosile, kako bi što prije došao do nje, ali tada mu se na putu ispriječio Stari. Objasnio mu je kako On koristi trikove kojima oponaša zov srna kako bi mlade srndaće namamio bliže sebi. Stari je na taj način spasio Bambiju život, a Bambi je zamolio Falinu da ga više ne doziva jer mu je nemoguće oglušiti se na taj zov.

Bambi i Falina odjednom su susreli nepoznatog srndaća. Ispostavilo se da je to bio Gobo koji je kobne noći na proplanku klonuo iscrpljen. On ga je spasio i njegovao i Gobo je sve ovo vrijeme proveo kod Njega. Odveli su ga da vidi majku Enu. Životinje su se okupile i Gobo je započeo hvaliti njega koliko je god mogao i uvjeravati životinje da je On dobar i milostiv. No Stari ga je pogledao bolje i upitao kakva je to crta zguljene dlake na njegovu vratu. Gobo napominje kako je čast nositi Njegovu vrpcu.

Nakon nekog vremena Gobo sreće Marenu i ne odvajaju se jedan od drugog. Bambi je u to vrijeme počeo osjećati potrebu da se udalji od ostalih i kreće u potragu za Starim. Zaboravio je na oprez i izašao na livadu gdje ga je lovac nastrijelio u bedro. Bambi se srušio nemoćno i odjednom se pojavljuje Stari. Jedva ga je podigao i uspio odvući do spasa prevarivši lovce i krvožedne pse.

Bambi se oporavlja u skrivenom skrovištu i liječi rane ljekovitim biljkama. Na trenutke se osjeća sjetno i tužno, a na trenutke ga preplavi radost. Odlučio je da će pažljivo slušati Starog i upijati njegove poduke. Uskoro ponovo stiže vrijeme lova i ranjena lisica prolazi u blizini brloga u kojem se skrivaju Stari i Bambi. Uspjela se izderati na psa da je izdajica i bijednik koji služi Njemu, prije no što ju je pas usmrtio.

Jednoga dana Stari je poveo Bambija do mjesta na kojem je ležao ubijeni lovokradica. Stari je objasnio Bambiju shvaća li sada da On nije iznad životinja u šumi. Bambi je shvatio da ni čovjek ni životinja nisu jedno iznad drugoga,već da iznad oboje stoji nešto mnogo veće. Prirodni zakoni. Stari je shvatio da je njegov posao dovršen i rekao da tamo kuda on ide svatko odlazi sam. Rekao je Bambiju da ga je silno volio.

Hodajući šumom Bambi je začuo plašljivi zov jednog laneta. Prišao mu je i progovorio, kao i jednom Stari njemu, “Zar ne možeš biti sam?”. Krug života je zatvoren.

Mjesto radnje:
Šuma i livada.

Likovi:
Bambi, Bambijeva mama, Falina, Gobo, Stari, On.

No comments:

Post a Comment