Tuesday, February 25, 2014

Princeza na zrnu graška - Hans Christian Andersen

Princeza na zrnu graška - Hans Christian Andersen

Bilješke o piscu:
Hans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu. Bio je sin siromašna postolara i majke koja ga je odgajala sama nakon muževe smrti. Teško se probijao do književne afirmacije. U četrnaestoj se godini Andersen, bez školovanja, novaca i bilo kakvih planova, uputio u Kopenhangen kako bi pohađao kazališnu školu. No, uskoro ga otpuštaju.

Njegovo je prvo uspješno djelo bio putopis Šetnja od Holmenskog kanala do istočne točke otoka Amagera iz 1829. godine. No, postao je poznat tek po romanu Improvizator iz 1835., oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju. Roman je bio preveden na nekoliko stranih jezika. Umro je u Kopenhagenu, 4. kolovoza 1875. godine.

Sadržaj:
Bio jednom davno princ koji je htio naći svoju kraljevnu. Nikako nije mogao znati koja je prava, pa se uputio na putovanje kraljevstvom gdje je trebao pronaći onu pravu. Njegove mu sluge spremiše prtljagu i on krene na put.

Tražio je po cijelo kraljevstvu, upoznao mnoge grofice i kneginje, no nijedna mu nije odgovarala. Tako se nesretan i sam vratio kući. Jedne noći, dok je vani bilo veliko nevrijeme, netko pozvoni na vrata dvorca. Sluge otvoriše i vide mokru djevojku koja se predstavila kao princeza. Oni je puste unutra i ugoste je. Prinčeva majka, saznavši da je to princeza, odluči za nju napraviti jedan test. Pod debeli sloj posteljine joj je postavila zrno graška. Prava princeza bi to osjetila.

Slijedeće jutro, kraljica upita princezu kako je spavala, dok se ova potuži da nije ni oka sklopila jer ju je nešto žuljalo. Tada su znali da je ona prava princeza. Princ i ona su se vjenčali i živjeli sretno do kraja života.

Vrsta djela:
Bajka.

Vrijeme radnje:
Nekoć davno.

Mjesto radnje:
Na kraljevu dvoru.

Likovi:
Princ, kraljica, princeza, sluge.

No comments:

Post a Comment