Tuesday, February 25, 2014

Tajna mačje šape - Hrvoje Kovačević

Tajna mačje šape - Hrvoje Kovačević

Bilješke o piscu:
Hrvoje Kovačević hrvatski je pisac rođen u Požegi 1966. Bavio se amaterski filmom pa je tako i autor tri animirana i jednog igranog filma. Diplomirani je arhitekt, ali je crtao i karikature raznim listovima i radio u marketinškoj agenciji. U njegovu opusu se sada nalazi sedam romana za djecu: Tajna ribljeg oka, Tajna crne kutije, Tajna zmajeva vrta, Tajna zlatnog zuba, Tajna mačje šape, Tajna tužnog psa, Tajna graditelja straha.

Profesionalni pisac je od 2002. i dobitnik je nagrade “Grigor Vitez” za roman Tajna crne kutije. Svoje priče često objavljuje i unutar raznih dječjih časopisa. No nije se ograničio samo na rad za djecu već piše i pripovijetke i romane za odrasle. Njegova drama Profesionalna deformacija nagrađena je i nagradom “Sfera”.

Sadržaj:
U prologu priče upoznajemo likove Šimu zvanog Pedala, Patka i Tezgu dok kartaju belu. Kartaju u Tezginoj kući i spominju i četvrtog partnera Popa koji je nestao prije nekoliko mjeseci. Prepričavaju što se dogodilo te kobne večeri nakon koje ga više nisu vidjeli. Popov pas je počeo lajati i Pop je krenuo pogledati što se događa. Nije se vraćao neko vrijeme i prijatelji su ga pošli potražiti. Od Popa nije bilo ni traga ni glasa ali snijeg je bio prepun otisaka velike mačke.

Tezgina žena Slavica bolesna je i leži u bolnici, a kćer Marica spava. Odjednom je i Tezgin pas Bojče počeo lajati i Tezga odlazi u izvidnicu. Strašna priča se ponovila. Tezga se nije vratio a velika dvonožna mačka ponovo je ostavila tragove.

Priča se nastavlja deset mjeseci kasnije kada dječak Domagoj kasni na sat hrvatskog jer je u njegovoj zgradi bila racija. Stara i senilna žena pozvala je policiju sa tvrdnjom da je vidjela ubojicu kakao nosi tijelo u vreći, no to je bio zarolani sag koji je Domagojev tati kupio mami kao poklon.

Tri učenika u razredu ističu se po pričanju šaljivih priča. To su Domagaoj, Robert i Zrinka. Njihove šale nisu smiješne jedino Marici i Anti koji su novi učenici. Robert je prepričao Domagoju koji je propustio prvi dio nastave kako ima konkurenciju jer je Marica čitala svoj sastavak o tajni mačje šape i čak je i učiteljica plakala od smijeha.

Sljedećeg jutra Domagoja je probudila sestra Kristina i javlja mu da je ovdje Zrinkin otac vrlo ljut. Kada je Domagoj došao čovjek ga je optužio da se namjerno maskirao u mačku monstruma noćas i preplašio njegovu kći. No kada je čuo da Domagoj nije ni bio na satu hrvatskoga taj dan kako bi čuo priču, malo se primirio.

Nešto kasnije istog dana u razred je umarširala profesorica hrvatskog zajedno sa razrednicom i tražila da se svim učenicima pregledaju torbe jer joj je netko nečim oštrim izgrebao torbu i osobnu iskaznicu. Ante je djelovao uplašeno i kada ga je razrednica upitala što je bilo priznao je kako je danas u kabinetu vidio Mačkoglava, repato mačkoliko čudovište u koje ljudi vjeruju u Bosni i o kojem mu je pričala i pokojna baka. Policija je utvrdila da govori istinu kada su pronašli tragove mačjih šapa.

Domagoj je odjednom bio zainteresiran za Maričin sastavak i kako je živjela u istoj ulici kao i njegova djevojka Jagoda dogovorio je susret u slastičarnici. Putem je susreo Antu pa je i njega pozvao. Marica im je ispričala kako je njen otac misteriozno nestao prije deset mjeseci i kako joj je majka teško bolesna. Marica je bila iz Požege, a Domagaoj je ustvrdio kako će baš ovaj vikend ići u Požegu jer tamo ima djeda i baku. Odjednom se pojavila Maričina baka, dotjerana, ali vrlo odbojna gospođa i odvela je Maricu.

Kada se Marica nije pojavila u školi Domagoje je krenuo do nje i hladno ga je dočekala Maričina baka. rekla je kako je Marica nestala i da krivi baš njega za to, stoga je i pozvala razrednicu. Odmah po dolasku razrednica je počela sumnjičavo ispitivati Domagoja. Baka je krenula napraviti čaj i odjednom se iz kuhinje začuo vrisak. I baka je također ugledala čudovište.

Domagoj je imao ideju tko bi Mačkoglav doista mogao biti i krenuo je po Antu u Dubravu. No zalutao je u mraku tražeći kućni broj i odjednom se u slijepoj ulici u mraku ukazao Mačkoglav. Ovoga puta bez ikakvog straha Domagoj krene prema njemu, a iznenađeni Mačkoglav krenuo je uzmicati. Ispod maske je doista bio Ante i priznao je da je uplašio sve te ljude jer su se smijali Marici, a baku zato da Domagoj više ne bi bio osumnjičenik.

Domagoj je otišao u Požegu i pridružuje mu se Ante. Dolaze prvo kod Domagojevih djeda i bake i zatim odlaze do Maričine kuće u Drškovcu. Tamo su bili Patak i njegova djevojka Suzana. Dječaci nisu uspjeli ništa saznati o tome kako su nestali Pop i Tezga. Preostao im je još sastanak sa Popovim sinom Igorom, no umjesto njega na sastanak dolazi novi dečko Igorove majke Maks kojeg strašno zanima jesu li se Pop i Tezga vratili.

Šima, koji je držao lokalni kiosk sa sendvičima, objasnio im je da je Pop zapravo bio prikriveni genijalac, a ne luđak koji se bavio crnom magijom kako su svi mislili. U jednom suhom bunaru na dnu se nalazila prostorija ispunjena knjigama i sanduk koji nalikuje na lijes ispunjen vodom. Krenuli su u bolnicu da popričaju sa Maričinom bolesnom mamom, ali na njihovo iznenađenje ona je nestala.

Otišli su zatim do Igorova stana i tamo pronašli Maricu koja je odjednom shvatila da je Ante zaljubljen u nju. Pojavljuje se i ljutiti Maks koji je siguran da dječaci znaju gdje se Pop nalazi jer njegovoj djevojci duguje alimentaciju već godinu dana. Maks je postao nasilan i dječaci su ga nekako uspjeli savladati i ugurati u kupaonicu. Družina je krenula prema Šiminom kiosku i primijetili su da je do njega došla policija. No kako se policajci nisu žurili Domagoj i Igor su se pretvarali da su mušterije i Šime je ubacio poruku u Domagojev hamburger da policajci znaju kako se Tezga, Pop i Slavica skrivaju u Suzaninoj kući.

Policajci su uhvatili Antu i Maricu jer su nju prepoznali tako da su do Suzanine kuće stigli samo Igor i Domagoj. Priča se napokon razmrsila. Pop je htio izliječiti Slavicu i napravio je komoru nalik na lijes u kojoj je imao vizije i vidio je čovjeka koji zna lijek za Slavicu. On i Tezga nestali su na deset mjeseci u Indiju jer im je toliko trebalo da ga pronađu. Ono što je nalikovalo mačjim tragovima bili su tragovi Popovih proteza jer su mu obje pete bile prostrijeljene u ratu.

Slavici su dali lijek i sada su morali čekati ponedjeljak i skrivati se kod Suzane. Odjednom je stigao ponedjeljak ujutro i u kuću je upala policija zajedno sa Domagojevim ocem i Maričinom bakom. Slavice je iznenada ustala i izgledala potpuno zdravo po prvi puta nakon dugo vremena. Maričina baka se nije mogla načuditi što napokon vidi kćer zdravu i ispričala se Tezgi zbog načina na koji ga je tretirala svih tih godina.

Na povratku u Zagreb u autobusu Ante govori Domagoju kako će nagovoriti oca da nađe posao u Požegi jer će se Marica sada sigurno vratiti tamo kad joj mama više nije bolesna. Marica i Ante u Zagrebu su bili u središtu pažnje ali nitko nikada nije komentirao napete osjećaje među njima.

Vrsta djela:
Roman za djecu.

Mjesto radnje:
Požega, Zagreb.

Vrijeme radnje:
Neodređeno, radnja se proteže kroz deset mjeseci.

Likovi:
Domagoj, Ante, Marica, Tezga, Pop, Šima, Slavica, Maričina baka.

No comments:

Post a Comment