Tuesday, February 25, 2014

Slikopriče - Željka Horvat-Vukelja

Slikopriče - Željka Horvat-Vukelja

Bilješke o piscu:
Željka Horvat-Vukelja rodila se 25. srpnja 1952. u Sinju. Svoje najranije djetinjstvo provela je u Šibeniku, a osnovnu i srednju školu završila je u Zadru. na studij dolazi u Zagreb gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala francuski i španjolski. Jezici i pisanje i dalje ostaju djelom njenog života. predavala je francuski u školi i surađivala na izradi nekoliko udžbenika. Piše priče za tisak i radio, igrokaze, romane i slikovnice.

Danas radi u Školskoj knjizi kao glavna urednica časopisa za djecu Modra lasta. Ona je odličan pedagog i često posjećuje škole u kojima sa učenicima stvara priče, odgovara na njihova pitanja i pomaže im riješiti probleme. Od straha stvara stvarno biće sa kojim se djeca mogu našaliti i nasmijati mu se i uči ih kako da budu hrabri i pobijede svoje strahove kroz neobične likove poput brbljave palačinke.

O djelu:
Slikopriče su skup priča za djecu koje im pomažu svladati slova i uključiti ih u svijet čitanja. Načinjene su kombinacijom riječi i slika, kojima i sasvim maleni, koji još ne znaju čitati mogu sudjelovati u pričanju priče ubacujući se sa onim riječima koje su nacrtane. To je odličan način da se novi čitaći pomalo uvedu u tekst koristeći sličice s kojima su se susretali već i prije. Knjiga se sastoji od 14 zanimljivih maštovitih priča koji će zarobiti maštu i starih i mladih.

Sadržaj:
Tri ljubavi gospođice Četke priča je koja govori o gospođici četki koja se neprestano nesretno zaljubljivala, prvo u kaktus,a zatim u ježa. Njena ljubav uzvraćena je tak kada se u kupaonicu u kojoj je živjela doselio novi češalj. Zaljubili su se na prvi pogled i nastavili sretno živjeti u ormariću iznad umivaonika.

Jesen u našem gradu govori o jeseni koja se dovezla u grad automobilom i zaustavila se ispred parka. Prihvatila se svoga posla i počela bojati drveće, kruške i jabuke. Odjednom su veliki oblaci ispustili na grad kišu koja je isprala sve lijepe jesenske boje i sve je postalo sivo, a jesen kakva jest, već je odjurila u novi grad.

Četiri dunje priča je o upravo tome. Govori se o tri dunje koje su se odlučile darovati nekome i o jednoj usamljenoj dunji koja to nije htjela učiniti. Prva se darovala mladiću koji ju je poklonio djevojci, druga djevojčici sa čijeg ormara je mirisala čitavu zimu, a treća jednoj baki koja je napravila pekmez za unuke. Posljednja dunja bolesna i umorna pala je pod drvo gdje ju je pokrio snijeg.

Miško u cirkusu govori o mišu kojem su dosadile torbe i olovke i bilježnice. Želio je postati krotitelj životinja, žongler ili mađioničar, ali kada je uvidio koliko truda i vježbanje je potrebno za sve to odustao je. Da bi postao klaun trebao je naučiti svirati violinu ili harmoniku,a da bi čuvao životinje bilo je potrebno čistiti za njima. Sjetivši se svoje škole i knjiga ipak se odlučio vratiti kući.

Snjegović na toplom jugu nam priča o snjegoviću koji je jako želio putovati, ali ga nisu željeli primiti niti u vlak niti u autobus, već samo na brod. Kako je brod došao do toplih južnih mora, snjegović se počeo topiti. Spasili su ga stavivši ga u frižider sa prozorom kako bi mogao vidjeti svijet oko sebe. Vrativši se iz pustolovine svima je pričao o svojim doživljajima.

Badnja večer priča je koja govori o knjizi koja je jako željela da je netko kupi kao Božićni poklon nekom dječaku ili djevojčici. Tako je jednoga dana baka kupila knjigu svojoj unuci i stavila je pod bor, a knjiga se divila svemu oko sebe. Kada ju je djevojčica otpakirala bila je toliko sretna da je zalepršala oko bora i zaslužila aplauz.

Put oko svijeta zanimljiva je priča o kući koja je željela putovati svijetom i to je i učinila. Na 4 kotače posjetila je sve kutke zemlje,upoznala ljude svih tonova kože, posjetila je Eiffelov toranj, vozila se u gondoli u Veneciji i razgovarala sa vjetrenjačama u Veneciji, vidjela je i piramide i iglue, dobila sunčanicu i bila zatrpana snijegom. Naposljetku se ipak vratila tamo gdje je najljepše, kući.

Nova Crvenkapica počinje upravo kao i stara ali kada vuk stiže do bakine kuće, baka je kod susjede na kavi. On je obukao njenu haljinu, legao u krevet i čekao Crvenkapicu. Kada je došla shvatila je prevara i dala vuku sendvič u koji je stavila otrovne gljive. Dobio je grčeve i završio na hitnoj. Naučio je da nije dobro jesti male djevojčice i njihove bakice.

Veselje u zekinu gaju govori o velikom zeki koji se probudio, brzo se umio i lijepo obukao. pozvao je sve ostale životinje iz šume kako bi mu pomogli sakriti pisanice i slatkiše po šumi koje će djeca nakon mise radosno tražiti.

Plavo puce je priča o plavom gumbiću koje nije imalo nikakva pametnijeg posla i odlučilo je krenuti u svijet. Prvo se htjelo zaposliti kod boce, ali njoj je samo falio čep. Zatim ga je stara cipele odbila jer je trebala samo vezicu. Potom ga nije željela ni prekrasna umišljena haljina. Tužno puce naposljetku je ipak našlo ono što je tražilo i postalo je nerazdvojni prijatelj sa starom košuljom koja ga je radosno zagrlila.

Dar za mamu govori o Tonku i Janku, dva dječaka koja nisu imala dovoljno novca kako bi svojoj majci kupili poklon za Majčin dan. Tako su odlučili napraviti nešto drugo. Janko je usisao, Tonko obrisao prašinu, a tata je oprao prozore. Čak je i pas pomogao izbaciti smeće i složiti cipele. Mama je bila jako sretna kada se vratila s posla i pozvala ih je sve na sladoled.

Čemu služe škare priča je o škarama koje su ispale iz torbe i zatekle se u svijetu. Unosile su strah svima oko sebe. Tako su i cvijeće, novine i rublje potjerali škare. Kada je debeli teški oblak koji nije nikako mogao ispustiti kišu ovo čuo zamolio ih je da mu pomognu. Ptice su ih odnijele do velikog oblaka i odrezale komad. Kiša je napokon počela padati, a oblak je zahvalio.

Priča papirne vrećice govori o vrećici od papira u kojoj su donesene jabuke iz dućana. Zgužvali su je i bacili u smeće ali kada su ga iznosili nitko nije primijetio da je ispala na pod. Bila je užasnuta da će nestati prije no što učini i jedno dobro djelo. Uspjela je doći do kontejnera koji će je vratiti natrag u tvornicu papira kako bi pokušala ponovo.

Kružno putovanje govori o tri ježinca koja su živjela na dnu mora i željela su proputovati čitavo podmorje. No kako nisu mogli naučiti plivati hobotnica im je nabavila kolutove na napuhavanje, ali oni su ih probušili. Zatim im je rak Duje ispleo košaru koju je zavezao ribi Katrini za rep i ona ih je odvela na put podmorjem.

No comments:

Post a Comment