Tuesday, February 25, 2014

Dnevnik Pauline P. - Sanja Polak

Dnevnik Pauline P. - Sanja Polak

Bilješke o piscu:
Sanja Polak hrvatska je književnica rođena je 5.studenog 1968. u Zagrebu. Tu je nastavila živjeti čitav život i završila gimnaziju i Učiteljsku Akademiju. Radi kao učiteljica u osnovnoj školi i istodobno djeluje kao urednica časopisa za djecu “Prvi izbor”.

Vrlo je aktivna u pisanju za djecu i mlade i objavljuje i unutar časopisa Smib i Radost. Također piše i scenarije za dječje radijske i televizijske emisije. Autorica je nekoliko udžbenika za osnovnu školu. Dnevnik Pauline P. njena je izuzetno popularna knjiga, nakon koje je objavila i Drugi Dnevnik Pauline P. Naziv njene posljednje knjige je Petrica Pričalica.

Sadržaj:
Stigao je rujan a zajedno s njim i nova školska godina. Svi su se rado prisjećali svojih praznika. Desetogodišnja Paulina svoje ljeto je provela u Vodicama sa roditeljima igrajući se sa prijateljicom Anom i njenim bratom Šimom. Ana i Šime bili su vješti plivači dok Paulina nije znala tako dobro plivati. Sjetila se učiteljičinih riječi kako bez muke nema nauke i predložila Šimi i Ani da otvore školu plivanja. Tako je i bilo i škola je potrajala čitavo ljeto i čak su se i roditelji za nju zainteresirali. Paulina je shvatila kako je učiteljica bila u pravu kada je uvidjela koliko je postala vješa u plivanju samo zato jer se trudila.

Povratkom u Zagreb dočekalo ju je sve novo: torba, bilježnice, pernica. Čak je i učionica bila nova. I sam učitelj bio je nov, u novim trapericama i novim tenisicama. Prvo su imali glazbeni, zatim likovni na kojem su crtali ribice. Paulinina hobotnica imala je jednu ružnu nogu i Paulina je zaplakala, ali učitelj ju je ljubazno utješio da je samo slomila jednu nogu. Kada se vraćala kući sa prijateljicama Dorom i Nikolinom one su bile razočarane što učitelj vozi stari auto, ali Paulina je stala u njegovu obranu govoreći da možda baš namjerno nije kupio novi.

U narednim danima škola se zahuktala i učitelj je krenuo popunjavati imenik. Rekao je svima neka razmisle kojim će se izvanškolskim aktivnostima baviti. Paulini je to bilo mrsko i nije vidjela smisao izvanškolskim aktivnostima ako je već toliko aktivna u školi. Čitava se obitelj uključila u raspravu i davala prijedloge. Tada je saznala od svoje prijateljice Martine kako je njena izvanškolska aktivnost druženje s mamom pa je ona odlučila da će odabrati baš tu aktivnost i za sebe.

Stigla je jesen i učitelj je zadao novi zadatak. Bližili su se dani kruha i on je naložio svojim učenicima da sljedeći dan donesu domaći kruh. To je zapravo bila više zadaća za roditelje. Paulinina mama nije bila vješta u pečenju kruha, ali zato susjeda Ljubica peče izvrstan kruh. Postale su prave pekarice i to popodne ispekle četiri kruha. Mijesili su i peki i idućeg dana u učionici i primijetila je kako ni učitelj nije baš vješt u pečenju kruha pa se on izvlačio time kako je bolji u izradi kremastih kolača.

Dolazak jeseni donio je i listopad. Taj dosadni mjesec spasila je borba različitih plodova. Paulina je brala šljive, jagode, grožđe, kukuruz, kruške. U listopadu kada Paulina osjeti dosadu uvijek nešto bere ili mrvice ili rublje ili žuto lišće ili pokoju dobru ocjenu. U mjesecu listopadu je i Paulinin rođendan i veselila se raznim darovima i proslavi. Prvo je tata rekao da treba štedjeti i da neće biti slavlja, ali mama je spasila stvar.

Ipak je taj četvrtak u školi bila glavna. Glazba, slatkiši i pokloni. Iako je dobila Zgode šegrta Hlapića koje je već imala nije bilo bitno, no kada se ponavljanje duplikata nastavilo i sa drugim darovima od obitelji to je postalo samo još jedno razočaranje o ovom dosadnom listopadu.

Studeni je sa sobom donio zanimljiv izlet na Medvednicu. Paulina se posebno veselila jer će s njima ići i učenici 4. razreda. Ti se nalazio i dječak kojem se ona već duže vrijeme sviđala, a i on njoj pomalo. Zajedno su sjedili u busu i šetali Medvedgradom. Svi su shvatili da je to prava ljubav i pripremili vjenčanje uz kumove, svećenika i matičara. Kad je Paulina shvatila kakve je sve obveze čekaju kao udanu ženu rastala se od Ivana i zaključila kako je bolje biti samo nečija cura.

Paulina se jako voljela igrati na kompjuteru, a kako nije imala svoj često je odlazila do prijateljica kako bi se poigrala na njihovom. Molila je ukućane da joj kupe kompjuter, ali svi su bili protiv i smišljali razne isprike. Jedino je djed Branko šutio i nije se izglasavao protiv. Paulina je to primijetila i uspjela ga nagovoriti. Djed je kupio računalo. Odjednom svu svi iz obitelji bili potpuno opčinjeni računalom i Paulina nikako nije mogla doći na red. Otišla je ponovo do prijateljice i odlučila da daje ukućanima još tjedan dana igre i tada preuzima kontrolu nad svojim računalom.

Studeni nije bio posebno zanimljiv. Stalno je bilo maglovito i kišno. Nikolina se pojavila u školi sa novim kaputom. Paulina je bila ljubomorna i počela nagovarati majku da i njoj treba novi kaput. Uvjerila ju je kako joj je ovaj tijesan tako što je ispod obukla tri debele majice. I tati je trebao novi kaput. Krenuli su u kupovinu i dok je tata svoj pronašao odmah Paulina je vukla roditelje od jednog do drugog dućana dok nije pronašla svoj. Kada su krenuli kući i mama je pronašla kaput za sebe, ali nije imala više čekova. Paulini je bilo krivo i sjetila se bake Ljerke koja ima najviše novca i ona je mamina mama, a svaka mama će kupiti nešto svojoj kćeri.

Prosinac je stigao i donio vrijeme darivanja. Ovo je bilo jedino doba godine kada je mama opravdavala rastrošnost i dala se u veliku potragu za darovima za članove uže i šire obitelji. Paulini je ta zbrka i potraga bila nejasna, ona je točno znala što kome treba. Kako je riješila ideje za poklone, sa mamom se prihvatila kućanskih poslova. Izradile su adventski vjenčić i Paulina je očistila čizmice za Svetog Nikolu.

Sa bakom Višnjom napisala je čestitke, a baki Ljerki pomogla je peći kolače. Tata je i ove godine kupio mali bor jer su veliki skupi. Slavilo se i u školi i Paulina se umorila od svih ovih priprema. Nije mogla dočekati zimske praznike. Također si je uzela vremena kako bi promislila o željama za sljedeću godinu jer svi vjeruju da se želje koje se požele u ovo doba ostvaruju.

Došli su zimski praznici i učitelj koji je uvijek bio pun dobrih ideja predložio je da svi odu na skijanje. Roditelji nisu bili oduševljeni time da sada moraju kupiti i opremu za skijanje. Tata je krenuo u kupovinu sa Paulinom i ona se pomalo naljutila jer nije htio kupiti skije koje su se njoj svidjele nego je kupio ružnije ali kvalitetnije.

Na skijanju je primijetila da Nikolina ima skije koje je ona željela i Paulina se mijenjala s njom. Paulinina jakna za Nikolinine skije. No kada se spustila niz padinu, nešto je kvrcnulo i Paulina je završila pod snijegom. Učitelj ju je zabrinuto odveo u ambulantu i saznali su da joj je slomljena ruka, tako da su njeni zimski praznici bili skraćeni i morala je priznati da je tata bio u pravu i da kvaliteta je važnija.

Nakon skidanja gipsa Paulina je poželjela novu frizuru i pronašla je u Mili baš onakvu kakvu je željela. Otišla je kod tete Zdravke, a ona je bila najbolja frizerka u gradu. Teta Zdravka pričala je sa mamom i šišala Paulinu. Kada se Paulina napokon pogledala bila jer zgrožena frizurom. Mama ju je tješila, ali kada je Paulina vidjela da se Nikolina pojavila sa upravo takvom frizurom odlučila je kako sljedeći put ide bez mame kako teta Zdravka ne bi imala s kime pričati.

Polako je zaboravljala na frizuru koja joj se ne sviđa io otišla jednoga dana na klizanje. Željela je naučiti bolje klizati i u tome joj je pomagao dječak Luka koji joj se sviđao: nakon nekog vremena pali su na pod i posvađali se. Sljedećeg dana ipak je sve dobro završilo jer su ona i Luka ipak zajedno klizali sve do zvižduka za kraj.

U veljači se događaju dvije uzbudljive stvari, Maškare i Valentinovo. Satima se doma trudila kako bi bila najbolja moguća princeza, ali po dolasku u školu zaključila je kako ima još mnogo princeza, a njezin dečko Luka bio je Batman zajedno sa još četiri dječaka iz razreda. Prišla je krivom Batmanu i poljubila ga i Luka se naljutio i prekinuo njihovu ljubav. Pomislila je kako je to loše Valentinovo ako nije zaljubljena i stoga je odlučila posvetiti se Ratku kojem će goditi njena pažnja.

Baka Višnja i djed Željko imali su mačka Pepija i kada su dobili poziv od prijatelja da ga posjete u Njemačkoj ostavili su Pepija Paulini na čuvanje. Tata je bio jako alergičan na mačju dlaku pa je Paulina Pepija često šetala vani. I Ratko je imao mačku Rinu. Pepi i Rina su se odmah složili. Kroz njihove duge šetnje Paulina je saznala mnogo o Ratku i shvatila da je zanimljiviji no što je mislila. Za Valentinovo on je bio njen novi dečko.

Ubrzo je u razred stigla nova učenica imenom Ana. Paulini se učinilo da se ona samo pravi dobra i smetala joj je pažnja koju joj je Ratko poklanjao. Htjela je biti bolja od Ane u graničaru na tjelesnom, ali zbog njene nesmotrenosti ekipa je izgubila. Ostala je sama na igralištu i Ana joj je pristupila. Pokazalo se da je Paulina pogriješila u vezi nje i ona je postala njena najbolja prijateljica.

Proljeće je donijelo sa sobom i visibabe i u školi je isto bio mjesec visibaba. Paulinu je uhvatio proljetni umor i ništa joj se nije dalo, no tada je učitelj donio u razred košaru punu povrća i odlučili su u školi napraviti povrtnjak. Paulini se toliko svidjelo da je poželjela jedan i doma. Baka Ljerka i djed Branko pomogli su joj da ostvari tu želju. Kada je njeno povrće sazrjelo krenula ga je prodati na tržnicu i njen prvi kupac bio je baš učitelj. Predložio joj je da mu pomogne na satu prirode i društva i ona je tako postala i vrtlarica i učiteljica.

Došao je zeleni mjesec travanj i jedne subote Paulinina čitava obitelj se zaputila na izlet. Mama je bila sretna jer su muškarci pekli roštilj, a ona je mogla šetati dok se djeca igraju na zraku. Odjednom su se podsjetili koliko je priroda sjajna i postali su prava ekološki svjesna obitelj. Mama je zasadila cvijeće na balkon, tata se svađao sa susjedima koji bacaju smeće. U kući je osvanulo 6 EKO koševa za smeće. Paulini je pala na pamet zamisao da kada bi sve obitelji napravile ove male promjene i postale EKO ubrzo bi i čitav planet to postao.

Stigao je mjesec travanj a s njim i Uskrs i uskrsne pripreme. Bake su se također doselile kod nje. Čistilo se, pekli su se kolači, na Cvijetnicu su svi išli u crkvu. Na Veliki petak su svi jeli ribu a na Veliku subotu se išlo na tržnicu. Nakon obilnog uskrsnog ručka u vrtu su tražili darove koje je ostavio zec. Paulina se već umorila od blagdana i jedva je čekala da započne škola. Prije škole čekao ju je još put u Njemačku. Sve je bilo tako lijepo i zanimljivo, ali Paulina je ipak zaključila da je doma najljepše.

Jednoga dana u svibnju čula je strašnu dreku i zatekla mamu i tatu kako se svađaju. To je bila jedna od onih svađa nakon koje nisu pričali danima. Tj. razgovarali su, ali samo preko Paulline koja je poput poštara prenosila poruke. Paulinu je to strašno mučilo i kupila je mami cvijeće i napisala joj pismo u tatino ime a tati je izglačala traperice i napisala pismo isprike umjesto mame. Plan je upalio i roditelji su joj napisali zajedničko pismo zahvale.

Stigle su i pripreme za Majčin dan. Sve se vrtilo oko majki. U školi se samo o njim pričalo i na likovnom su se crtale samo mame. Naposljetku su sve mame bile pozvane na kavu na kojoj su mogle razgledati radove. Paulina se pobojala da njena mama nije došla ali zapravo je samo skratila i obojila kosu. Pomislila je kako sada mama više ne nalikuje mami sa crteža i da će svi misliti da je lažljivica, ali učitelj ju je utješio pa se nastavila radovati Majčinom danu.

Svi Paulinini prijatelji imali su psa i ona ga je odjednom strašno željela. tatin prijatelj je imao kujicu koja se taman okotila i nagovarao je tatu da uzme jednoga psića koji će ostati malen i neće smetati u malom prostoru. Mama se potpuno zaljubila u Flokija kad ga je vidjela i tako je Paulina dobila psa. No Floki nije ostao malen. Rastao je sve više i više i postalo je pretijesno. No djed i baka su zaključili da je njihova kuća prevelika za samo njih dvoje i Paulinina obitelj se doselila u novu veliku kuću a baka i djed su se preselili u manju.

Svibanj je prošao u selidbi, a početak lipnja započeo sjajno. Početak mjeseca bio je uvijek vedar jer je to vrijeme kada mama i tata dobivaju plaću. Paulina je navodila sve što joj treba i poveselila se kada je stigao poštar i donio baki penziju jer joj je baka obećala nove sandale. Baka je obećanje ispunila i Paulina je dobila prekrasne nove crvene lakirane sandale.

Sljedećeg dana namjerno je zaboravila papuče kako bi se svi mogli diviti sandalama i Marina i NIkolina odlučile su kupiti iste. Igrale su gumi gumi u dvorištu kada je Paulina zbog debelog džona pala. Sandale su bile uništene a brada puna krvi. Nekoliko dana nije išla u školu, ali ova nezgoda nije mogla doći u bolje vrijeme jer je bilo razdoblje kontrolnih. Za odličan uspjeh dobila je novi bicikl i u jurnjavi u parku uspjela je pasti i ponovo se ozlijediti, a pale su i njene prijateljice dok su trčale do nje. Padanju nikad kraja pa su sa tobogana pali i Luka, Tomica, Ratko i Vedran, učitelj ej pao na nogometu a fotograf u njihovom razredu.

Stigao je kraj školske godine. Paulina se veselila svim mjestima koje će posjetiti, ali bilo joj je i malo žao što odlazi jer mnogi njeni prijatelji ostaju u Zagrebu preko ljeta i ne idu ni na vikendice ni na more. Spremila je svoj dnevnik u ladicu jer nije htjela ni čitati, ni učiti, ni pisati dnevnik već samo uživati u zasluženom odmoru.

Mjesto radnje:
Zagreb.

Likovi:
Paulina, učitelj, mama i tata, djedovi i bake, Paulinini prijatelji.

No comments:

Post a Comment