Tuesday, February 25, 2014

Ružno pače - Hans Christian Andersen

Ružno pače - Hans Christian Andersen

Bilješke o piscu:
Hans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu. Bio je sin siromašna postolara i majke koja ga je odgajala sama nakon muževe smrti. Teško se probijao do književne afirmacije. U četrnaestoj se godini Andersen, bez školovanja, novaca i bilo kakvih planova, uputio u Kopenhangen kako bi pohađao kazališnu školu. No, uskoro ga otpuštaju.

Njegovo je prvo uspješno djelo bio putopis Šetnja od Holmenskog kanala do istočne točke otoka Amagera iz 1829. godine. No, postao je poznat tek po romanu Improvizator iz 1835., oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju. Roman je bio preveden na nekoliko stranih jezika. Umro je u Kopenhagenu, 4. kolovoza 1875. godine.

Sadržaj:
Na imanju jednog seljaka, mama Patka je izlegla neobično pače. Pače je bilo drugačije od svoje braće i sestara, bilo je veće od njih i ružno.

Kako je bio drugačiji od ostalih, mama Patka i njena djeca su ga zanemarivali, nisu se s njim htjeli igrati, ali ga ni upoznavati s drugim životinjama. Tako je ružno pače odlučilo poći samo u svijet. Došla je jesen i pačiću je bilo sve hladnije. Sakrio se pod lišće kako bi se ugrijao. No zima je bila blizu, i pače se sakrilo kod jedne seoske kuće među drva.

Ovdje ga je pronašla stara baka i unijela ga u kuću među ostale životinje, mačku i psa. Boravilo je pače u toj kući sve do proljeća, kada je bio istjeran jer mu je mačak podmetnuo prosipano brašno.

Krenulo pače dalje u svijet, ali je još uvijek bio tužan. Bio je tužan sve dok nije došao do jednog jezera i vidio svoj odraz u vodi. On je bio velik i prekrasan, bio je labud.

Vrsta djela:
Bajka.

Vrijeme radnje:
Jednom davno.

Mjesto radnje:
Bakina kuća, jezero…

Likovi:
Ružno pače, mama Patka, bakica, mačka, pas, labudovi.

No comments:

Post a Comment