Tuesday, February 25, 2014

Idi pa vidi - Stanislav Femenić

Idi pa vidi - Stanislav Femenić

Bilješke o piscu:
Stanislav Femenić rođen je 1924. u Carevoj Ćupriji u nama susjednoj Bosi i Hercegovini. Umro je u Zagrebu u 89. godini života. Vodio je zanimljiv život. Maturirao je u Vinkovcima i potom završio Medicinski fakultet u Zagrebu, nakon čega se pridružio antifašističkom pokretu. Radio je u svojoj struci, ali uz liječničku profesiju ljubav spram književnosti zauvijek ga je pratila i najveći dio svog stvaralaštva usmjerio je upravo prema djeci i mladima.

Obogatio je kulturni fundus svojim anegdotama, pjesmama, crticama i pričama. Stihovi mu se odlikuju jednostavnošću i elegancijom ali time nimalo ne gube na snazi, čime nastavlja poetiku Grigora Viteza. Posebno je bio vještu u duhovitim i mudrim jezičnim igrama. Pjesničke slike izuzetno su ritmične i brzo se izmjenjuju a proza mu je puna ritma i ispunjena anegdotama prožeta mnoštvom likova iz biljnog i životinjskog svijeta.

Sadržaj:
Idi pa vidi zbirka je pjesama Stanislava Femenića u kojoj se obraća djeci i odraslima. Stihovi su jednostavni i čisti, jasnih pjesničkih slika i govore o ljepotama i čudima prirode. Pjeva o svemu. Ništa nije premaleno ili nebitno, pa tako možemo zateći pjesme o cvijeću, godišnjim dobima, bagremovima, jezeru itd.

Pjesme pokazuju radost življenja u kojem svaki, pa i najmanji, fenomen sadržava ljepotu i nešto što je zanimljivo promatrati. Nisu sve pjesme namijenjene najmlađem uzrastu tj. onima koji su tek upoznali avanturu slova i poezije. Zbirka sadrži i neke pjesme za odrasle sa tematikom još neshvatljivom djeci kao i nekoliko haiku pjesama. Ova zbirka pruža sjajan primjer elegantnih nekompliciranih rima koje osvajaju bez obzira na godine.

Vrsta djela:
Zbirka pjesama.

No comments:

Post a Comment