Tuesday, February 25, 2014

Petra uči plivati - Željka Horvat-Vukelja

Petra uči plivati - Željka Horvat-Vukelja

Bilješke o piscu:
Željka Horvat-Vukelja rodila se 25. srpnja 1952. u Sinju. Svoje najranije djetinjstvo provela je u Šibeniku, a osnovnu i srednju školu završila je u Zadru. na studij dolazi u Zagreb gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala francuski i španjolski. Jezici i pisanje i dalje ostaju djelom njenog života. predavala je francuski u školi i surađivala na izradi nekoliko udžbenika. Piše priče za tisak i radio, igrokaze, romane i slikovnice.

Danas radi u Školskoj knjizi kao glavna urednica časopisa za djecu Modra lasta. Ona je odličan pedagog i često posjećuje škole u kojima sa učenicima stvara priče, odgovara na njihova pitanja i pomaže im riješiti probleme. Od straha stvara stvarno biće sa kojim se djeca mogu našaliti i nasmijati mu se.

Sadržaj:
Petra uči plivati priča je za učenike 1. razreda o djevojčici Petri koja odlazi sa svojom obitelji na more. Ide sa mamom, tatom, djedom i bakom. Ona je već velika djevojčica sa 6 i pol godina i tata je zaključio da je stiglo vrijeme da nauči plivati i prestane u more nositi patkicu na napuhavanje.

Odmah po dolasku na more roditelji su upisali Petru u školu plivanja kako bi što prije naučila i mogla uživati u morskim radostima. No njoj se baš nije svidjelo ronjenje pa je odmah odustala. I tata i mama pokušali su je naučiti plivati ali čim bi je ispustili ona bi se toliko prepala da bi odmah počela tonuti.

Petra je ponovo odlučila odustati i samo se nastavila igrati u plićaku. Sada je baki bilo žao djevojčice koja će propustiti veselje plivanja i odlučila ju je naučiti plivati na isti način kao što je učila i njenu mamu, držeći je za bradu. I ponovo se ponovila ista stvar, čim bi je baka pustila Petra bi počela tonuti.

Djevojčica je odlučila da će nastaviti plivati sa rukavicama za plivanje ili “plivalicama” kako ih je nazivala, ali djed se odlučio umiješati govoreći baki kako će ispustiti malo zraka iz njih. Petra je to čula i zaključila da uopće neće plivati. Bila je razočarana što nije naučila i nije znala što će reći prijateljima kada se vrati kući.

Petra je jednoga jutra otišla po sladoled i na povratku uočila da se nešto događa na molu. Djeca su se nagurala tamo i svi su imali neke kapice. I ona je htjela kapicu pa se progurala i u jednom trenu netko ju je u gužvi slučajno gurnuo u more. Uspaničarila se, ali tada se sjetila jednog psića kojeg je vidjela kako pliva i krenula je oponašati njegove kretnje. Igrom slučaja eto Petra je pobijedila svoj strah i proplivala.

Vrsta djela:
Priča za djecu.

Vrijeme radnje:
Ljeto.

Mjesto radnje:
More.

Likovi:
Djevojčica Petra, mama, tata, djed, baka.

No comments:

Post a Comment