Sunday, February 23, 2014

Crvenkapica - Jakob i Wilhelm Grim (braća Grim)

Crvenkapica - Jakob i Wilhelm Grim (braća Grim)

Bilješke o piscu:
Jacob i Wilhelm Grimm poznati su njemački pisci bajki, općenito obrazovani ljudi, lingvisti i oni koje je zanimao folklor i kulturno bogatstvo. Jacob je rođen 1785., a brat Wilhem godinu dana kasnije. Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vrijeme studija bili su aktivni u kritiziranju kralja Ernesta Augusta I., tako da ih je on protjerao sa sveučilišta.

Prvu kolekciju narodnih priča, koje su se do tada prenosile usmenim putem među pukom, objavili su 1812. Tada su sadržavale samo 86 priča i kroz ponovna objavljivanja i reizdanja u narednih 40ak godina taj broj je narastao do preko 200. U takvom izdanju ih poznajemo danas. Među njihove najpoznatije bajke spadaju: Crvenkapica, Ivica i Marica, Kraljević žabac, Trnoružica, Snjeguljica, Palčić, Matovilka…

Kratak sadržaj:
Živjela jednom jedna djevojčica. Bila je jako draga i svi su je silno voljeli, a posebno njena baka. Baka joj je napravila crvenu kapicu od baršuna, a djevojčica je kapicu često i rado nosila, pa su je prozvali Crvenkapica. Jednog dana joj je mama rekla neka pođe do bake koja je bolesna i slaba. Ponijet će joj kolača i vina da ojača. Mama je Crvenkapicu podsjetila da treba ići ravno putem i nigdje ne skretati, a upozorila ju je i da baku pristojno pozdravi, da joj ne švrlja po kući i ne zaviruje kojekuda. Mama je znala da Crvenkapici neće trebati vise od pola sata da dođe do bake, koja je živjela izvan sela duboko u šumi.

Čim je djevojčica ušla u šumu, srela je vuka. Kako nije znala da je vuk zla životinja, Crvenkapica se nije bojala, već se upustila s vukom u razgovor. U razgovoru mu je naivno ispričala sve o baki: kako je bolesna, što joj nosi i gdje baka živi. Vuk je sve pomno slušao i usput kovao podli plan. Veselio se kako ce pojesti i baku i djevojčicu. Znao je da najprije treba pojesti baku, pa je zato Crvenkapicu slatkim riječima naputio da nabere cvijeća za bakicu i tako je razveseli. Djevojčica ga je, ne sluteći zla, poslušala.

Za to je vrijeme vuk jurnuo kroz šumu do bakine kuće. Pokucao je na vrata i predstavio se kao Crvenkapica. Baka mu je rekla da su vrata otključana i pozvala ga da ude. Vuk je ušao i odmah proždro baku. Onda je brzo obukao bakinu spavačicu, stavio noćnu kapicu i legao u bakin krevet. Za to je vrijeme Crvenkapica ubrala pregršt cvijeća i stigla do bakine kuće. Začudila se što su vrata otvorena i nekako se neobično osjećala, a ni sama nije znala zašto. Pošla je do bakine postelje i pristojno pozdravila. Baka joj je nekako čudno izgledala. Djevojčica je sa sve većim strahom ispitivala baku zašto ima velike uši, pa zašto ima velike oči i velike ruke. Kad je upitala zašto ima tako veliku gubicu, vuk je odgovorio da je to zato da je lakše proždre. I tako je vuk progutao i Crvenkapicu, legao u krevet i slatko zaspao.

Dok je spavao, strahovito je hrkao. U taj čas pokraj kuće je prolazio lovac, začuo bakino hrkanje i začudio se kako baka glasno hrče. Zabrinuo se za baku i pošao pogledati kako je. Kad je prišao postelji, u njoj spazi vuka. Lovac je bio iznenađen što je napokon naišao na vuka kojeg odavno traži i lovi. Htio je već zapucati, ali se tada sjeti da je vuk možda progutao baku i da bi je on mogao spasiti. Zato uzme škare i vuku razreze trbuh.

Najprije je opazio crvenu kapicu, a kad je još malo razrezao, iz trbuha iskoči Crvenkapica. Nakon nje izišla je i bakica, koja je već jedva disala. Tada je djevojčica pošla po kamenje kojim su vuku napunili trbuh. Kad se vuk probudio, htio je pobjeći, ali ga je kamenje toliko pritislo da je pao mrtav. Svi su bili sretni i zadovoljni.

Lovac je dobio krzno vuka, baka se oporavila, a Crvenkapica je naučila kako treba slušati mamine savjete.

Vrsta djela:
Bajka.

Mjesto radnje:
Bakina kuća, šuma.

Vrijeme radnje:
Neodređeno.

Tema:
Odlazak Cvrenkapice kod bake u šumi.

Pouka:
Djeca moraju slušati savjete roditelja kako ne bi dolazili u neprilike.

O likovima:

Cvrenkapica:
Glavni lik ove bajke, uvijek bi uradila kako joj majka kaže ali ovaj put bila j nestašna i krenula je prečacem.

Vuk:
Sporedni lik, prepreden i lukav .

No comments:

Post a Comment