Monday, February 24, 2014

Ciconia ciconia - Andrea Peterlik-Huseinović

Ciconia ciconia - Andrea Peterlik-Huseinović

Bilješke o piscu:
Andrea Petrlik Huseinović rođena je 1966. u Zagrebu gdje je i završila Školu primijenjenih umjetnosti i potom Akademiju likovnih umjetnosti. Osim ilustriranjem knjiga bavi se i njihovim pisanjem. Do sada su joj izdane četiri slikovnice Plavo nebo, Moja obitelj, Ciconia Ciconia i Maleni.

Za ilustriranje do sada je dobila četiri priznanja uključujući i domaću prestižnu nagradu “Grigor Vitez” za slikovnicu Plavo nebo. Imala je i nekoliko samostalnih izložbi. I dalje živi i radi u Zagrebu gdje sa suprugom, od 1998., vodi tvrtku Kašmir promet koja se bavi izdavanjem knjiga za mlade.

Sadržaj:
Ciconia ciconia slikovnica je za djecu 2. razreda osnovne škole koja govori o rodi iz sela Čigoć u Hrvatskoj. Roda priča priču o svom putovanju. Započela je sa opisom same sebe i napomenula kako ne voli snijeg i zimi odlazi na jug.

Roda je živjela na dimnjaku od stare tvornice usred pokraj suncokreta i u blizini škole. Voljela je svoj dom i svašta naučila od radosne djece kada su išla kući iz škole. Jednoga dana nešto se promijenilo. Škola se zatvorila, djeca su utihnula, a suncokreti su pregaženi. Roda je čula da je to “rat” ali nije znala značenje te riječi.

Bila je tužna i odletjela je potražiti neki novi dimnjak. U daljini je vidjela svjetlucava svijetla i kada im se približila shvatila je da su to neboderi. Sletjela je na jedan kako bi zaspala, ali probudila ju je buka metalnih ptica u zraku i odletjela je dalje.

Odletjela je na drugi neboder u kojem su ljudi bili iznimno bučni i roda je te noći sa nostalgijom sanjala svoje divno polje, djecu i školu. Zatim je pronašla visoki crveno bijeli dimnjak, ali on je ispljunuo veliki oblak crnog dima i obojio rodu potpuno u crno.

Nastavila je svoju potragu i završila na svjetioniku gdje je bilo mirno i tiho. Ali tada ju je iz sna ponovo prenulo jako svijetlo svjetionika. Letjela je dugo i posjetila mnoge gradove. Nakon nekog vremena naletjela je na jedan internet kafić u kojem je vidjela djecu koja prikazuju njenu sliku i govore o selu Čigoč u jednoj maloj zemlji gdje ima više roda nego stanovnika.

Odlučila je vratiti se kući i na putu srela još jednu skupinu roda koje su joj rekle da je je rat gotov. Doletjele su u svoje selo koje je ponovo bilo puno suncokreta, škola je bila otvorena i dječja cika je ispunjavala zrak. Roda je ponovo bila kod kuće.

Vrijeme radnje:
Ratno doba.

Mjesto radnje:
Selo Čigoć, polje suncokreta, vrh nebodera, crveno-bijeli dimnjak, internet kafić, polje suncokreta.

Likovi:
Roda, djeca, galebovi.

No comments:

Post a Comment