Tuesday, February 25, 2014

Palčica - Hans Christian Andersen

Palčica - Hans Christian Andersen

Bilješke o piscu:
Hans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu. Bio je sin siromašna postolara i majke koja ga je odgajala sama nakon muževe smrti. Teško se probijao do književne afirmacije. U četrnaestoj se godini Andersen, bez školovanja, novaca i bilo kakvih planova, uputio u Kopenhangen kako bi pohađao kazališnu školu. No, uskoro ga otpuštaju.

Njegovo je prvo uspješno djelo bio putopis Šetnja od Holmenskog kanala do istočne točke otoka Amagera iz 1829. godine. No, postao je poznat tek po romanu Improvizator iz 1835., oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju. Roman je bio preveden na nekoliko stranih jezika. Umro je u Kopenhagenu, 4. kolovoza 1875. godine.

Sadržaj:
Palčica je malena djevojčica koja je nastala na jedan atipičan način. Ona je izrasla iz sjemena. Naime, postojala je jedna žena koja nikako nije mogla imati djece, kad je ugostila jednu sirotu staricu, starica joj je dala sjeme iz kojeg je za neko vrijeme izrastao cvijet, a iz njega djevojčica nazvana Palčicom. Bila je malena kao palac.

Palčica bježi od žabe koja je želi oženiti za svog ružnog sina. Ona je ljupka i dobra, te je zbog toga omiljena među šumskim životinjama. Kako je bježala od žabe, utočište je pronašla kod mišice koja ju je lijepo ugostila. Prije mišice ugostio i spasio ju je hrušt, a neko je vrijeme živjela u šumi.

Palčica je kod mišice ostala sve dok joj se gospodin Krtica nije počeo udvarati i došao na ideju da se vjenčaju. Palčica je opet morala pobjeći. Ovog puta bježi pomoću laste koja joj se odužuje, jer joj je jednom Plačica pomogla izliječiti ranjeno krilo.

Bježeći s lastom, Palčica prijeti divnog mladića u kojeg se odmah zaljubila. Bio je jednake veličine kao i ona i sjedio je na jednom cvijetu, on je bio vladar toga vrta. Kralj cvijeća joj je dao i drugo ime, od sad se zvala Maja.

Vrsta djela:
Bajka.

Vrijeme radnje:
Nekoć davno.

Mjesto radnje:
Na potoku, u miševoj kući, u vrtu punom cvijeća.

Likovi:
Palčica, žaba i njen sin, hrušt, leptir, mišica, krt, lasta, kralj cvijeća.

No comments:

Post a Comment