Sunday, June 1, 2014

Ja magarac - Zvonimir Balog

Ja magarac - Zvonimir Balog

Bilješke o piscu:
Zvonimir Balog je rođen je 30. svibnja 1932. godine u Svetom Petru Čvrstcu blizu Križevaca. U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. Studirao je pedagogiju. U životu je radio puno poslova, a neki od njih su: administrator, pipničar, dekorater, nastavnik, predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik časopisa, televizijski urednik i drugo. Osim što je pisac, on je slikar, kipar i ilustrator. Napisao je šezdesetak knjiga za djecu i odrasle, a i autor je nekih antologija.

Kratak sadržaj:
Dječak je jednom otkriven spavao i dobio zubni karijes. Drugi put je otkriven spavao pa je kratkovidan ostao tri dana i nije mogao čitati. Onda se morao dobro potkriti dok spava, jastuka je bilo do tavana pa je tri dana bio ugušen pa je onda opet morao ići u školu. Četvrti dan je bio obično pokriven pa im je krepala mačka. Onda nije znao kako spavati pa je ležao na mokroj travi te dobio batine jer je isprljao košulju.


O djelu:Za knjigu Ja magarac mogli bismo reći da je najizvornija i najzačudnija, da u svojoj posudi sadrži najgušći i najzreliji Balogov nonsens, da je najvedrija i najveselija, da sadrži najduhovitije i najraznovrsnije jezične igre; da su u njoj najbogatije zastupljeni svi postupci Balogove nonsensne gramatike i stilistike.

Vrsta djela:
Priča.

Tema:
Što je dobio kada je otkriven spavao.

Glavni lik:
Dječak.

Sporedni likovi:
Djeca i mačak.

No comments:

Post a Comment